A muncit 18 ani în străinătate și s-a întors în România să crească capre. Povestea lui Ion

Un român a petrecut 18 ani în Franța, după care a decis să se întoarcă pentru a face afaceri în România unde s-a apucat de crescut capre.

Iosif Căpraru, 50 de ani, a lucrat ca tâmplar în Franța. Acasă, a schimbat sectorul, apucându-se de creșterea animalelor. Așa a înființat la Ocnița, în Dâmbovița, ferma de capre franceze de rasă, numită „Căprița fericită”.

„Am început această afacere în iulie 2015. Ideea mi-a venit după ce am lucrat 18 de ani în afara țării. Nu m-am împăcat cu gândul să rămân acolo şi trebuia să fac ceva să ajung la mine în țară, la mine în comună şi la mine acasă. M-am gândit la mai multe chestii. Prima a fost să cresc vaci de rasă, pentru carne, dar am văzut că mă depășește treaba asta şi ca putere financiară şi ca putere fizică şi atunci m-am mutat la o afacere din același sector, al zootehniei, dar la o afacere cu capre. ”, a declarat Iosif Căpraru pentru Adevărul.

Ferma se numește „Căpriţa Fericită” pentru că  niciun animal nu este destinat tăierii, ci doar pentru înmulțire.

Nici laptele nu este destinat comercializării. Aproape toată producția este consumată de iezi, iar ce rămâne este consumat de proprietari.

„Noi nu vindem animale pentru tăiere, ci doar pentru reproducție, atât ieduții cât și țapii. Suntem înregistrați la o organizație non-guvernamentală care se ocupă cu evidenta genelogică a acestei rase de capre. Toate animalele noastre sunt repertoriate acolo, au pedigree, au certificat de atestare a rasei și vindem doar material genetic. Asta presupune un cost mai ridicat decât dacă am vinde ieduți de Paște sau animale pentru carne”, adaugă proprietarul.
Toate animalele au nume, precum Serafina, Kimberly, Sofiana, Mihaela, Cherry, Codruţa, Suzana, Sara, Sabrina, Ştefania sau Ştefan. Un exemplar de Alpină Franceză se vinde cu prețuri cuprinse între 200 și 300 de euro la ferma „Căprița Fericită”.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri