Comunitatea românească din Marea Britanie

Comunitatea românească din Marea Britanie este una din cele mai active comunități ale românilor din întreaga lume. Am fost curioși să vedem modul în care este prezentată aceasta de către autoritățile statului român. Pe siteul Departamentului pentru Românii de pretutindeni nu  am găsit nici o prezentare, sigurele date cât de cât concrete existând pe siteul ambasadei României la Londra. Iată cum este prezentată comunitatea românească din Marea Britanie pe acest site. Credeți că datele sunt complete și de ajutor? 

“Comunitatea românească din Regatul Unit a crescut constant după aderarea României la Uniunea Europeană, tendinţă menţinută şi în prezent. Comunitatea este răspândită pe întreg teritoriul Regatului Unit, cu concentrări mai mari în regiunea Londrei şi în zonele urbane Birmingham, Manchester şi Liverpool, Edinburgh, Glasgow, Leeds, Belfast.

În Marea Britanie, cetăţenii statelor membre UE nu au obligaţia de a se înregistra pe lângă autorităţile locale, astfel încât nu există date oficiale care să indice dimensiunea actuală a comunităţii româneşti, dar indicatorii statistici utilizaţi de diferite autorităţi confirmă tendinţa de creştere menţionată.

Comunitatea românească din Marea Britanie este, în general, bine integrată în societatea britanică şi deţine calificări profesionale înalte, marea majoritate a cetățenilor români ocupând locuri de muncă în sectoare deficitare ale pieţei muncii (medici, asistenţi medicali, asistenţi sociali) dar și în domenii care nu prezintă interes pentru forţa de muncă locală, dar care sunt necesare economiei şi societăţii britanice (agricultură, construcţii, îngrijirea persoanelor în vârstă).

Există un segment important de elite: conform estimărilor unei organizaţii profesionale, în Marea Britanie lucrează peste 2.000 medici români. Acestora li se adaugă un număr semnificativ de specialişti în domeniul financiar-bancar, artişti, arhitecţi, profesori, specialişti în IT şi cercetători. Mulţi dintre ei sunt recunoscuţi şi respectaţi, ori pe cale de a dobândi notorietate, în universităţi, centre de cercetare sau în Centrul financiar al Londrei.

Cetățenii români care sosesc în Marea Britanie pentru o perioadă scurtă de timp, în scop de muncă, indiferent de munca prestată (calificată sau necalificată), se remarcă prin calități apreciate de angajatorii britanici precum etică, seriozitate, punctualitate.

Comunitatea românească din UK reprezintă o prioritate a Ambasadei României la Londra. În fiecare an, Ambasada dezvoltă proiecte care vin în sprijinul cetățenilor români din UK, majoritatea realizându-se în colaborare atât cu reprezentanții comunității românești, cât și cu autoritățile britanice.

Ca urmare, se constată deschiderea comunităţii româneşti spre evenimentele organizate de Ambasada României, prin: participarea activă a unui număr în creştere de cetăţeni români; multiplicarea acţiunilor comunităţii româneşti; activizarea mediului asociativ românesc; angrenarea unui număr tot mai mare de tineri români în activităţi de voluntariat. “

Pe lângă scurta prezentare ambasada pune la dispoziție și o listă cu asociațiile românești din Marea Britanie, a asociaților studențești, dar și a magazinelor care comercializează produse românești în Marea Britanie.

Vezi aici lista asociaților românești prezentată de Ambasada României la Londra

Vezi aici lista magazinelor românești din UK