Cum pot beneficia românii din Italia de asistență medicală gratuită dacă au doar rezidență temporară

Românii care locuiesc în Italia și nu au un contract de muncă înregistrat la Serviciul Național de Previdență Socială (I.N.P.S.) pot beneficia de asistență medicală.

Sistemul de sănătate italian oferă asistență medicală oricărei persoane aflată pe teritoriul său, rezident temporar, în cazul unor urgențe medicale sau în cazul tratamentelor necesare, dar nu urgente, începute în alt stat și care trebuie să se prelungească și pe perioada șederii acelei persoane pe teritoriul Italiei.

Pentru a obține asistență medicală în Italia dacă aveți doar rezidență temporară, este necesar Cardul European de Asigurări de Sănătate sau un înlocuitor provizoriu împreună cu un document de identitate.

În Italia, Cardul European de Asigurări de Sănătate se numește Tessera Europea di Assicurazione Malattia (TEAM).

Limitările Cardului European de Asigurări de Sănătate:

  • cardul nu acoperă costurile tratamentelor planificate;
  • cardul nu acoperă tratamente în centre private, ce nu au contract cu Servizio Sanitario Nazionale (SSN).

Ca cetățean al unui stat membru UE, aveți dreptul de a solicita asistență medicală centrelor medicale publice sau private ce au contract cu Servizio Sanitario Nazionale (SSN), pe parcursul șederii temporare în Italia, doar cu ajutorulCardului European de Asigurări de Sănătate. Acest card este eliberat la cerere de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate din România, este gratuit și are o valabilitate de șase luni. Asistența medicală implică, în general, tratamente gratuite, dar și tratamente cu plată. Valoarea plății este stabilită de fiecare regiune în parte.

Pentru a beneficia de asistență medicală, trebuie să vă prezentați la un furnizor de astfel de servicii, spital, doctor etc., și să prezentați Cardul European de Asigurări de Sănătate sau un înlocuitor temporar, împreună cu un document de identitate și veți beneficia de aceleași tratamente ca și cetățenii italieni asigurați.În cazul unor accidente sau urgențe, puteți apela Serviciul Medical de Urgență la numărul de telefon 118, ce furnizează servicii de transport la spital cu ambulanța sau cu elicopterul, în cazul intervențiilor chirurgicale urgente.Serviciul este, în mod normal, gratuit la prezentarea Cardului European de Asigurări de Sănătate, dar, în cazuri deosebite, se poate solicita și efectuarea unei plăți.

Dacă nu aveți Cardul European de Asigurări de Sănătate, sau un înlocuitor provizoriu la dumneavoastră, sunteți obligat să plătiți toate costurile asistenței medicale. La întoarcerea în țară puteți solicita rambursarea costului asistenței medicale, dacă se demonstrează necesitatea acordării acesteia și dacă aveați dreptul de a solicita un Card European de Asigurări de Sănătate (dacă erați asigurat).

În situația în care nu aveți cardul în perioada în care stați în Italia și solicitați asistență medicală și instituțiile din România confirmă, prin fax sau e-mail, faptul că sunteți îndreptățit(ă) să primiți Cardul European de Asigurări de Sănătate, veți beneficia de asistență medicală în aceleași condiții ca atunci când aveți acest card.

elefant.ro%20

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri