Cum poți obține pensie europeană dacă ai lucrat un an în străinătate

Cei care au lucrat cel puțin un an peste graniță cu acte în regulă pot să solicite pensie de la statul respectiv pentru perioada lucrată, dacă îndeplinesc toate condițiile de pensionare din țara respectivă și din țara de origine. Veniturile din pensia din străinătate li se plătesc de statul în care au lucrat și se pot transfera în România în lei, la cursul BNR din ziua plății. Iată cum poate să procedeze o persoană care vrea să-i fie luați în calculul vechimii și anii lucrați în străinătate, dar și cei din țară.

 Unii dintre românii care muncesc în străinătate încep să se gândească la vârsta pensionării, iar alții chiar ajung la respectiva vârstă. Cum ei au lucrat în două sau chiar mai multe state, atunci și pensia lor va fi una comunitară, adică plătită de mai multe state.

Persoanele care muncesc în străinătate pot să își depună dosarul de pensionare la Casa Județeană de Pensii (CJP) din județul în care au domiciliul la data la care întrunesc condițiile legislative din România pentru a ieși la pensie. „De exemplu, un bărbat care acum lucrează în străinătate și face 65 de ani în februarie își poate depune dosar de pensionare la Casa de Pensii din județul unde are domiciliul pe buletin și la calculul pensiei se ia în considerare vechimea realizată în România și vechimea realizată într-un alt stat cu care România are încheiate convenții. Noi avem încheiate acorduri bilaterale cu toate statele din Uniunea Europeană și cu multe alte state din lume, cum ar fi Canada, Elveția etc.“, a precizat Daniela Licu, directorul CJP Dolj. Dar atenție! Aceia care au lucrat sau lucrează peste graniță vor primi pensie de la statul respectiv pe perioada lucrată acolo când îndeplinesc și condițiile de pensionare din statul respectiv (vârstă, vechime minimă).

În cazul în care persoana decide să se pensioneze și a lucrat în alt stat cinci – zece ani sau orice altă perioadă, atunci își depune dosarul în România, dar i se vor lua în calcul ca și vechime anii munciți peste graniță. Condiția principală pe care trebuie să o îndeplinească o persoană pentru a i se lua în calcul vechimea dintr-un alt stat este aceea să fi lucrat mai mult de un an în acel stat cu acte în regulă (cu contract de muncă). În România este nevoie de un stagiu minim de cotizare de cel puțin 15 ani pentru ca o persoană să poată să iasă la pensie atunci când îndeplinește condițiile de vârstă. „Dacă o persoană a lucrat doar zece ani în România și alți cinci ani în Italia, de exemplu, atunci perioada din Italia sau din altă țară i se ia în calcul pentru a i se deschide drepturile de pensie, dar pentru cei cinci ani lucrați acolo nu îi va plăti pensia statul român, ci statul în care a lucrat, când va îndeplini condițiile de pensionare din statul respectiv“, a mai explicat Daniela Licu. Există condiții de vechime minimă și de limită de vârstă specifice fiecărui stat. Deci, românii care lucrează peste graniță trebuie să se intereseze de condițiile de pensionare din țările în care muncesc, pentru a li se putea lua în calcul la pensie acea vechime.
oferta.oceancredit.ro
De asemenea, dacă oamenii îndeplinesc condițiile de pensionare din statul respectiv, ei depun acolo dosarul de pensionare, inclusiv cu documentele din România, pentru perioada în care au lucrat și în România.
Pe lângă acel an minim care trebuie lucrat într-o țară străină pentru ca acel stat să plătească pensie persoanei care cere acest lucru, mai trebuie îndeplinite condiții de vechime minimă. În fiecare stat european există un minim de vechime, dar acel stagiu de cotizare este cumulat cu perioada pe care omul a lucrat-o în România sau în altă țară. Deci dacă într-un stat este nevoie de o vechime minimă de 15 ani, de exemplu, atunci persoana care este doar de patru ani în acel stat trebuie să mai fi lucrat în România cel puțin 11 ani ca să beneficieze de pensie de acolo.

Când nu se plătește CAS pentru pensia comunitară

Acele persoane care au ales să primească pensia în străinătate pentru vechimea realizată în România și au o pensie de peste 740 de lei sunt scutite de plata contribuției la asigurările de sănătate (CAS) către statul român, pentru că virează acele contribuții în statul în care au reședința. Ideea este că acolo beneficiază de servicii de sănătate respectivele persoane. Se aplică acest lucru pentru a se evita dubla impunere.
Dacă o persoană obține venituri din pensia din România în străinătate și mai lucrează încă acolo în diverse domenii, atunci trebuie să cunoască foarte bine legislația acelei țări pentru că în multe state se impozitează toate veniturile, se cumulează la final de an și se adună inclusiv veniturile din România. Pentru astfel de impozite ale diverselor state, românii care primesc și pensie de la statul român trebuie să ducă în țara respectivă o adeverință anuală eliberată de Casa Județeană de Pensii.

Pensia comunitară, mai mare în alte state

Cei care primesc pensie din alte state vor mai mulți bani, pentru că în acele state există un punct de pensie mai mare, pentru că și salariile minime sunt mai mari și alte venituri sunt diferite.
În cazul în care o persoană primește pensie din străinătate în România, atunci transferul din valută în lei se face la cursul BNR din ziua plății.
Daniela Licu a mai precizat că în Dolj există câteva mii de oameni care primesc pensie comunitară, adică o parte din pensie este virată de statul sau statele în care persoana respectivă a mai lucrat, în afara României. Există și doljeni care și-au cerut transferarea pensiei din România în străinătate. În astfel de cazuri, ei primesc acolo cuantumul pensiei din România, transformată în moneda națională a țării respective.

Pensia din România se poate muta în orice alt stat

oferta.oceancredit.ro

Dacă o persoană decide ca la bătrânețe să își urmeze copiii care s-au stabilit în alte țări, atunci ea poate să își transfere pensia în ce țară dorește, indiferent dacă există sau nu convenții bilaterale cu acel stat. Persoana respectivă își depune cererea de deschidere a drepturilor de pensie în România, își deschide un cont la o bancă din străinătate, iar toate viramentele din România se fac prin intermediul City Bank, spune Daniela Licu, directoarea CJP Dolj. Ea a mai precizat că în afară de acest cont deschis în străinătate, persoana care vrea să își mute pensia trebuie să completeze anual un document numit „Certificat de viață“, un formular tipizat care se găsește la casele de pensii și prin care se arată an de an că beneficiarul pensiei este în viață. Aceasta se trimite Casei de Pensii la care s-a pensionat și care îi plătește pensia. Respectivul formular trebuie semnat de pensionarul român din străinătate în fața unei autorități din țara respectivă, care poate fi un notar de acolo, o casă de pensii etc. La fel, persoanele care primesc o pensie din străinătate și trăiesc în România merg la Casa de Pensii de care aparțin și semnează „Certificatul de viață“ în fața reprezentanților instituției, pentru a fi trimis la autoritățile din străinătate care plătesc acea pensie.

Related Articles

33 COMMENTS

 1. am o intrebare si eu : se tine cont de numarul de copii nascuti (si crescuti) la pensionare ?si daca da in ce mod?ce avantaje are o mama ce a crescut 3 copii de exemplu? va multumesc

   • draga Toni sa stii ca si crescutul copiilor este o munca, si chiar una cu foarte mare responsabilitate. intreabat-i mamica. Cind o mama presteaza aceasta munca nu poate sa si urmeze intotdeauna si un servici, dar a “produs” urmatorii contribuabili si cotizanti la CAS. Spre linistirea ta ca nu este o specialitate romaneasca sa acumulezi drepturi de pensie din timpul investit in a pregati urmatoarea generatie, te informez ca statul german de exemplu acorda pentru fiecare copil nascut si crescut 3( trei) ani la numarul anilor de pensie. Deci in germania doamna Balta ar primi pensie pt inca 9 ani pe linga cei munciti,echivalent de 3x 28€/copil deci pensia ei creste cu de 9x 28€ deci 252€ lunar si asta pe merit daca nu a crescut lichele care iau in ras cind cineva pune intrebari serioase la un subiect serios.

    • brava…saraca maica-sa,ca a nascut si crescut o lichea,fara responsabilitate si in care crapa egoismul si egocentrismul…

    • Felicitari pentru fredilica, alexandra, Dinu si cristian. Comentarii venite din cunoastere si experienta!Pentru tony: cred ca niciodata nu ai depasit granitele .. tarii. Pentru ceilalti care traiesc de mai bine de 2 ani intr-o tara europeana: va meritati soarta!

    • aveti dreptate caci ori de cite ori incerci sa pui o intrebare serioasa se gaseste cineva sa te ia peste picior inloc sa inteleaga ca sunt chiar intrebari serioase ori cum multumim de raspuns

   • De ce judeci? Ce STI ce face fiecare? Nu STI ce face femeia ta la ora asta, asa ca mai lasa de criticar!

  • Potrivit actualei legi a pensiilor din Romania nu se mai iau in calcul si nr. copiilor nascuti si crescuti pana la varsta de 10 ani, Asta a fost pana in anul 2001.

 2. buna ziua! as dori sa aflu un raspuns la o intrebare: daca o persoana romana casatorita cu un cetatean italian, rezidenta in italia , dar nu lucreaza, sa presupunem ca sotul italian moare, stiu ca dreptul de pensie de urmas in italia este de 60%,,din pensia sotului, sa zicem decedat…..si sotia romanca are si ea 15 ani lucrati in romania! ce vrem sa stim: se cumuleaza pensia de urmas (60% din pensia sotului), cu pensia doamnei dupa cei 15 ani lucrati in romania, – lucrati cu carte munca in regula ? sau se va renunta la una din pensii? banuiesc ca ar trebui sa le ia pe ambele pt ca pensia sotului vine data de statul italian, iar anii munciti de doamna sunt dreptul ei ca a lucrat pe vremea cand locuia in romania! si inca ceva: daca doamna se reintoarce in romania, cum procedeaza cu primitul lunar al pensiei de urmas din italia, ce acte ar trebui facute? va multumesc mult pt intelegere!

  • Gandeste-te sa iti faci o vechime adecvata ca sa ai o pensie a ta pentru ca pensia de urmas e cu totul altceva,nu se acumuleaza si nu ti-o poate lua nimeni,deci poti lua doua,normal si legal.

   • Felicitari! Se vede ca ai lucrat sau lucrezi in domeniu.Dai lamuriri si sfaturi pe care 90% din directorii sau directorii adjuncti din casele de pensii teritoriale nu ar sti sa le dea. De ce? Pentru ca sint numiti politic si majoritatea nu au habar de ele. Cei care au habar trebuie sa ia atitudine si sa cearna griul de neghina! Altfel vom ramine hotii, cersetorii smenarii si curvele Europei… si ale Terrei.

  • In Romania nu se pot cumula pensia pentru limita de varsta si pensia de urmas (care e 50% din valoarea pensiei sotului decedat). Sotia supravietuitoare trebuie sa opteze pentru una dintre pensii.

 3. ,,EU LUCREZ IN ITALIA ,CONTRACTELE DE MUNCA AICI SE FAC ASFEL,24 DE ORE LUCRATE PE SAPTAMANA,IAR NOI LUCRAM 24 DIN 24,,DECI LUCREZI 2 ANI,PENTRU A FACE UNU,,

 4. Buna seara, daca am 18 ani lucrati in Romonia si 23 de ani lucrati in Belgia, am cetatienie belgiana, mai primesc pensie din Romania daca nu mai sunt cetatean roman?

 5. Daca nu am lucrat in Romania nici un an si in stainatate avem 5, 10 ani cu contract, cum putem face ca sa avem pensie??? Unde trebuie sa cotizam ca sa avem pensie in Romania?

  • daca nu ai nici un an cotizat in tara cel mai bine ar fi nici sa nu te gandesti sa platesti caci daca vei vrea sa iti faci o pensie in tara incluzand anii de afara o sa patesti si tu ca se femeia care a lucrat 30 de ani in tara si 9 afara si au …. jegmanit-o.Citeste toate comentariile si il vei intalni si pe al femeii de care iti vorbeam.

 6. B ziua, am lucrat contabila,secretara la 2 ambasade trimisa de MAE, insumand 9 ani . Am total 30 ani in tara si 9 in strainatate si me-au calculat cei 9 ani cu salariul minim pe economie in tara fara nici un spor. Doresc sa stiu daca este corect . Multumesc.

  • Este corect,te asigur.Si ca sa intelegi si tu de ce e corect gandeste-te la un singur lucru: e vorba de Romania.

  • Cum dracu ai lucrat tu ca si contabila la doua ambasade,daca tu nu stii sa legi doua cuvinte?V-au fost luate mintile de mintiti in halul asta,ca ne faceti naibii tara de ras si nici pensie nu luati numai de dragul de a va baga in seama

 7. Fratilor stati sa vad daca am inteles corect.Eu spre exemplu am o perioada in tara de 11 ani lucrati si aici in Spania de aproape 7 ani deci eu as avea dreptul la o pensie la cerere sa zic asa (bine,adevarul e ca inca nu ma gandesc sa cer pensie) dar cerando asta ar trebui sa o fac in tara natala si spre exemplu daca eu as avea un drept de 6-700€ aici si cererea as face-o in tara mie pensia nu cred ca mi-ar depasi 250-300 € pentru ca asa merg lucrurile in tara,asta e adevarul…. asa ca mai bine imi iau vechimea din tara si mi-o aduc aici si imi fac o pensie in Spania….Ma poate lamuri cineva va rog frumos? Ideea este ca asa amalgam e in tara taxe,impozite CAS si plata individuala ptr sanatate incat Dumnezeu sa ma ierte dar …. ma apuca damblalele numai gandindu-ma .

 8. Buna ziuatuturor,eu am cam 10 ani in tara in afara nimic legal…mi-a murit sotul in italia si am ramas cu un copil minor si unul major….din tara mi.au facut o pensie ptr minora de 350 a tata timp cat invata ptr cei 17 ani munciti in romania de sotul meu ,in italia mi-a facut o pensie de urmas mie de 126 euro ptr 8 ani lucrati acolo cum e posibil? ptr 17 ani doar 350? NU S-AU CUMULAT SI ANII DIN AFARA ,,DE CE?

  • Buna ziua tuturor am o intreba daca ma poate ajuta cineva Sotul meu a lucrat in Franta in jur de 15 ani dar nu cu contract de munca anul trecut a facut accident vascular a ramas paralizat pe partea stanga in Febroarie ia dat drumul din spital AVC LA FACUT AICI IN fRANTA intrebarea mea este ma poate ajuta cineva cu o adresa sau un nr de telefon unde as putea sa merg sa cer un ajuto social ,nustiu daca are drept de pensie pt handicap nu am gasit nici o persoana sa ma ajute .Va rog daca stie cineva sa ma contacteze la nr 0751353791 Locuim in NISA

 9. am o intrebare dar daca am lucrat doar cateva luni sa zic 10 luni cu acte dincolo le pot duce aici in Romania ca sa mi se adauge la anii de pensie?

 10. Doamne ajuta asvrea sa pun o intrebare multumesc pentru in telelegere: .Manumesc Luminita Vasiliu. Am lucrat in Romania20/Aici in italia am lucrat de ect4-ani se poate primi pensie sicu acesti ani

 11. SINT PENSIONARA DE VIRSTA DE PATRU ANI SI AM INCA SASE ANI LUCRATI IN ITALIA CU DOCUMENTE..INTREBAREA MEA ESTE DACA ACESTI SASE ANI II DUC IN ROMINIA ,IMI VA RECALCULA PENSIA CARE O AM DEJA DE PATRU ANI?IMI VA MAI PUNE INCA CEVA LINGA 650 LEI CARE II AM ?

  • veniti aici in italia si va depuneti actele de aici si primiti 2 pensi una din romania si alta din italia chir daca italia vo trimite la 6 luni in fuctie cat va calculeaza daca pensie este mica adica sa zicam 100 de euro o trimit la 6 luni daca este mai mare de 500 sau m ai mult o trimit lunat asta stiu sigur daca vreti mai multe informati intrati pe contul meu de facebook araianu Ionescu alin si dati-mi cerere si si va pot spune mai multe

Comments are closed.

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri