De la 1 ianuarie 2026 cresc impozitele pe propietate în România. Experții spun că se va tripla

De la 1 ianuarie, impozitul pe proprietate va fi mai mare, pentru că va fi calculat în funcție de valoarea de piață a locuinței și nu de cea veche, înregistrată la primărie și neactualizată de ani de zile.

România este țara din Uniunea Europeană cu cei mai mulți proprietari. Efectele vor fi resimțite de cei care au case și apartamente în orașe mari precum București, Cluj-Napoca sau Iași, unde impozitele ar putea să se dubleze. Modificarea este o condiție asumată de România în PNRR.

La Guvern se lucrează în aceste zile la dezvoltarea aplicației E-Proprietatea, care va centraliza datele despre prețurile reale de tranzacționare ale proprietăților imobiliare.

Informațiile vor ajunge într-un sistem controlat de Ministerul Finanțelor. Se va lucra cu hărți digitale, coordonate GPS, date cadastrale, imagini din satelit și detalii despre autorizațiile de construcție. Fiecare proprietate va avea un ID unic, asociat CNP-ului sau CIF-ului proprietarului.În prezent, cota este stabilită pe baza unor grile vechi de evaluare aflate la primărie, care nu reflectă mereu valoarea reală a proprietății. În sistemul E-Proprietate, evaluarea va fi făcută automat, pe baza unor algoritmi care țin cont atât de prețurile cu care se vând locuințele pe piața imobiliară, cât și de zona în care se află imobilul, suprafața, accesul la utilități și starea juridică.

Experții spun că se poate ajunge la dublarea sau chiar triplarea lor.

Pentru un apartament cu două camere achiziționat la finalul anului trecut pentru 78.000 de euro, situat în județul Ilfov, proprietarul a plătit un impozit de 241 de lei, pentru că primăria i-a stabilit valoarea impozabilă de doar 40.000 de euro.

Odată introdus în platformă, impozitul calculat pe valoarea reală a proprietății, înregistrată la notar, ar urma să fie 458 de lei, cu 217 lei mai mult.

Alex Milcev, expert fiscal: „Taxele locale pentru locuințe și mai ales case sunt derizorii. Trebuie să ne așteptăm la creșteri peste tot. Eu zic între 50 și 100%. În orașele principale ale țării, partea de locuințe, case și imobile o să se simtă o creștere mai mare. Este corect ca cel care are mai mult să plătească mai mult decât o persoană care stă undeva într-o comună.”

Pregătiri pentru lansarea platformei E-Proprietatea

La Guvern s-a creat un grup de lucru care pregătește implementarea platformei, dar și modalitatea de calcul a impozitului. Pentru început va fi lansat un proiect pilot în orașele cu cel mai mare număr de locuitori: București, Cluj-Napoca și Iași.

Se estimează că anual vor fi strânși în plus 6 miliarde de lei doar din noul impozit pe proprietăți.

Ilie Bolojan, premierul României: „Trebuie să facem neapărat reforma impozitelor pe proprietate, care va duce cu siguranță la o creștere a impozitelor pe proprietate a persoanelor fizice de la începutul anului viitor. Mi se pare corect să le spunem asta românilor. De ce? Pentru că avem o pondere foarte mică a acestor impozite în veniturile statului.”

Conform Eurostat, în 2023, 96% din familiile din România dețineau o locuință, cea mai mare pondere din Uniunea Europeană.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri