5 şoferi de TIR din Cluj care făceau curse internaţionale între Franţa şi Anglia au fost arestați

80.000 de euro au fost găsiţi la 5 şoferi de TIR din Cluj care făceau curse internaţionale între Franţa şi Anglia. Toţi cinci au fost arestaţi şi făceau parte dintr-o reţea transfrontalieră de trafic de migranţi.

Autoritățile din Franța au emis, la sfârșitul lunii mai, un Ordin european de anchetă, în baza căruia DIICOT Cluj a efectuat 18 percheziții, în județele Aba și Cluj, la mai mulți șoferi de camion.

Potrivit anchetatorilor, citaţi de Ziar de Cluj, pe data de 13 iunie 2019,  cinci clujeni au fost reținuți miercuri, urmând să se judece mandatul european de extrădare emis pe numele acestora.

Cei  cinci indivizi s-au îmbogățit în doi ani cât alții în zece. Potrivit autorităților din Franța, rețeaua a obținut 400 de milioane de lire sterline din transportul de imigranți.

Ca mod de operare s-a reţinut că membrii grupării infracționale își desfășurau activitatea pe două ramuri.

În ceea ce privște ramura românească a grupării infracționale s-a stabilit că aceasta era condusă de un cetățean român, în vârstă de 41 de ani, care se ocupa de recrutarea, plata și organizarea trecerii migranților cu șoferi români. În ce privește ramura grupării care se află în Anglia, investigațiile arată faptul că aceasta era condusă de un cetățean de origine kurdă și se ocupa de recrutarea însoțitorilor migranților care se află în Regatul Unit al Marii Britanii și în Franța.

Din investigațiile efectuate a rezultat faptul că,  suma de aproximativ 407.000 lire sterline a tranzitat între Anglia și România în cadrul acestei rețele.

În urma efectuării perchezițiilor domiciliare efectuate pe teritoriul României, au fost ridicate telefoane mobile și alte mijloace de comunicare, detectoare de metale, o pușcă cu aer comprimat (supusă autorizării), arme albe, înscrisuri și peste 80.000 de euro.

Începând cu anul 2016, a fost constituit un grup infracțional organizat, din cetățeni români și străini, care au acționat în mod coordonat, în ceea privește trecerea migranților, majoritatea  kurzi și iranieni, către Regatul Unit al Marii Britanii, prin Franța (la Calais), Belgia și Olanda (la Rotterdam). În urma investigațiilor efectuate s-a stabilit că, în perioada 2016 – 2018,  rețeaua, formată din peste 60 de persoane, a facilitat trecerea a aproximativ 300 de migranți în Anglia.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri