Atentat terorist dejucat la Covasna. S-a încercat detonarea dispozitivului astazi

Conform unui comunicat remis de procurorii DIICOT presei, astazi a fost reținut un cetățen maghiar și unul cu cetățenie necunoscută care avea de gând să detoneze un dispozitiv explozibil în timpul paradei de 1 Decembrie din localitatea Târgul Secuiesc. Conform postului Digi 24 dispozitivul eplozibil era unul foarte puternic și ar fi putut provoca numeroase victime.

De asemenea Digi 24 a citat procurorii DIICOT care au afirmat că reținerile au fost făcute astăzi și că cei doi indivizi nu au apucat să monteze dispozitivul eploziv deoarece intervenția procurorilor a fost făcută înainte ca aceștia sa se deplaseze cu dispozitivul exploziv la locul paradei. Dispozitivul a fost găsit de procurori în urma perchezițiilor efectuate.

Din informațiile prezentate de procurori rezultă că unul din indivizi este șeful unei organizații etremiste magiare care luptă pentru realipirea Transilvaniei la statul maghiar.

La percheziții, ofițerii anti-tero au depistat dispozitive militare pentru vedere pe timp de noapte, plus un amplificator de imagine, dar și un poligon de antrenament air soft. Arsenalul era completat de 210 materii explozive categoria  III, categoria II, dispozitive electronice de inițiere și temporizare a impulsurilor electronice.

UPDATE: 

Individul se numește Beke Istvan Attila și este cetățean maghiar. El a fost reținut de DIICOT și va fi dus la Curtea de Apel București cu mandat de arestare preventivă.

El e membru al formaţiunii extremiste ”Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” din Ungaria. Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” (Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom – HVIM) este o grupare ungară de extremă-dreapta care militează pentru unificarea comunităţilor maghiare din afara Ungariei şi pentru revizuirea Tratatului Trianon, din anul 1920. Titulatura organizaţiei radicale se referă la Ungaria Mare, care avea 64 de districte. Beke Istvan Attila e membru marcant al extensiei în România a HVIM Ungaria.

Acum câteva minute purtătorul de cuvând al SRI, Gabriel Marincea a confirmat pentru Digi 24 această informație dar a precizat ca SRI a monitorizat cu atenție intenția teroristă și a acționat înainte ca aceasta să fie pusă în practică. Marincea a mai precizat că nu poate oferi foarte multe informații referitoare la identitatea celor reținuți dar cu siguranță unul din ei are cetățenie maghiară.

Mai jos va prezentam comunicatul de la DIICOT:

Marţi, 1 decembrie 2015, procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului  B. I. A. sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tentativă la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale și nerespectarea regimului materiilor explozive.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naționalist-extremistă ”Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” – HVIM Ungaria le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violență îndreptate împotriva cetăţenilor români și a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităților române în actul de exercitare a puterii de stat în zona așa-zisului ”Ținut Secuiesc”, ca etapă a procesului ce vizează refacerea ”Ungariei Mari”, inculpatul B. I. A., membru marcant al extensiei în România a HVIM Ungaria, și-a asumat, şi ulterior a procurat mijloacele și instrumentele necesare confecționării unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intenționa să-l detoneze în public, pe raza localității Târgu Secuiesc, pe parcursul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.

Materialele şi dispozitivele ridicate la percheziţiile efectuate ar fi fost apte să pună în pericol cetăţenii români şi bunurile acestora, acţiunile inculpatului fiind stopate prin măsurile legale dispuse de către procurorii D.I.I.C.O.T. cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate.

Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul IPJ Covasna şi Jandarmeriei Braşov.

Aceasta este prima încercare de  atentat terorist din România confirmată de autorități, atentat care ar fi putut avea ca urmare pierderea a zeci de vieți conform celor dezvăluite de procurori.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri