Badantă în Italia: Obligațiile familiei față de îngrijitoare atunci când asistatul decedează

Există mai multe obligații pe care rudele le au față de îngrijitoare după ce persoana asistată decedează. Printre acestea se numără plata TFR (Trattamento di Fine Rapporto), plata perioadei de concediu neutilizat, plata celui de-al 13-lea salariu și recunoașterea dreptului îngrijitoarei de a locui în casa asistatului pentru o anumită perioadă de timp după moartea acestuia (de obicei până când lucrătoarea își găsește o altă locuință dar, conform legii, nu mai mult de 30 de zile).

Plata TFR (Trattamento di Fine Rapporto)

După cum prevede Contractul colectiv de muncă (CCNL), după moartea persoanei îngrijite, dacă rudele consideră că nu mai au nevoie de serviciile îngrijitoarei sunt obligate să-i plătească acesteia plata indemnizației de TFR (lichidarea).

Plata indemnizației TFR se calculează astfel: se adună salariile de pe un an întreg, se adaugă indemnizația pentru masă și cazare, apoi rezultatul se împarte la 13,5. Pentru fiecare an lucrat, îngrijitoarea va primi o astfel de plată.

Valoarea indemnizației/zi de cazare și masă pentru anul 2021 este de 5,61 euro/zi.

Business Online precizează că lichidarea se datorează atât îngrijitoarei care a fost angajată cu contract de muncă, cât și îngrijitoarelor „la negru”. Asta înseamnă că la sfârșitul raportului de lucru îngrijitoarea care a lucrat ilegal are aceleași drepturi bănești ca și lucrătoarea care a lucrat cu un contract de muncă regular.

Plata zilelor de concediu, a liberelor neutilizate și celui de-al 13-lea salariu (tredicesima):

În momentul încetării raportului de muncă rudele persoanei asistate trebuie să recunoască dreptul îngrijitoarei la plata concediului de odihnă, la plata altor zile libere neutilizate și a celui de-al 13-lea salariu calculat pentru lunile lucrate în anul respectiv.

Dacă anul de lucru nu s-a încheiat, perioada concediului de odihnă la care îngrijitoarea are dreptul se calculează astfel: 26 împărțit la 12, iar rezultatul vine înmulțit cu numărul lunilor de activitate din anul respectiv (26:12 x nr. de luni lucrate).

Tredicesima se calculează înmulțind valoarea retribuției cu numărul lunilor lucrate, împărțit la 12.

Exemplu: Pentru o îngrijitoare care a lucrat de la 1 aprilie la 31 decembrie, 9 luni cu o retribuţie lunară de 600 euro, calculul este: 600 € x 9 (luni lucrate):12 = 450 €.

Preaviz și dreptul îngrijitoarei de a locui la domiciliul unde a lucrat

Printre obligațiile rudelor, atunci când persoana asistată decedează, este și aceea de a garanta îngrijitoarei dreptul de a locui în casa unde a domiciliat împreună cu persoana pe care a îngrijit-o. Contractul național de muncă prevede într-un astfel de caz că lucrătoarea ar avea dreptul la un preaviz de până la 30 de zile de la moartea asistatului, timp în care își poate găsi o altă locuință.

Așadar, conform CCNL, pentru îngrijitoarele cu vechime în serviciu de până la 5 ani, preavizul este de 15 zile, în timp ce pentru îngrijitoarele cu vechime în serviciu de peste 5 ani de muncă la același angajator, preavizul este de 30 de zile. În mod legal, în acest timp rudele fostului asistat nu pot da afară îngrijitoarea din casa unde a locuit împreună cu persoana de care a avut grijă.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri