Ce a declarat azi Dragnea despre proiectul de autonomie al Ținutului Secuiesc

Inițiativa cetățenească privind “autonomia Ținutului Secuiesc” nu va trece în Parlament și nu există vreun risc în acest sens, a declarat  vineri președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, care a fost citat de Agerpres.

“N-am văzut nici la noi, la PSD, nici la ALDE și nici la alte partide vreo ezitare în această privință. Poziția noastră este foarte clară: În Parlament nu va trece așa ceva, prevederile din Constituție sunt limpezi. Regret că există astfel de inițiative, pentru că astea fac să incite anumite părți din populație, să le aducă într-o stare care nu e foarte pozitivă. Dar la noi nu se pune problema, nu e niciun risc ca în Parlament să se materializeze o astfel de inițiativă”, a declarat Dragnea, la Palatul Parlamentului.

Initiațiva care stabilește “statutul de autonomie al Ținutului Secuiesc” a fost elaborată de un comitet format din zece persoane: Arus Zsolt Istvan, Czink Attila, Kercso Attila, Baico Zsigmond, Kovacs Laszlo, Cziriak Karoly, Elekes-Jozsa Martin, Takacs Jozsef, Kolcsar Gheza și Marton Csaba.

100.000 de persoanae au semnat pentru proiectul de autonomie al Ținutului Secuiesc

Pentru a putea fi considerată legală și a fi publicată în  Monitorul Oficial această inițiativă a trebuit să fie semnată, conform legii, de 100.000 de personae din cel puțin un sfert din județele României, din care minim 5000 de semnături trebuie să provină din București.

În expunerea de motive a inițiativei legislative se arată că Ținutul Secuiesc este o “regiune istorică, cu un trecut aparte, care s-a bucurat de o largă autonomie”, indiferent de statul din care făcea parte, inclusiv în timpul regimului comunist. Inițiatorii invocă principiul subsidiarității, susținând că toate comunitățile locale trebuie să aibă un cuvânt de spus în privința treburilor care prezintă interes pentru ele.

 

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri