Ce buget alocă Guvernul pentru Ministerul Românilor de Pretutindeni și care sunt prioritățile

Pe pagina de internet a Ministerului  Finanțelor Publice a fost publicat bugetul propus, pentru anul 2017, pentru Ministerul  pentru Românii de Pretutindeni precum și principalele priorități ale acestui minister pe anul 2017. Vezi care sunt aceastea:

Pentru anul 2017 proiectele institutiei sunt legate de continuarea si intensificarea demersurilor ce vizeaza afirmarea identitara a romanilor de peste hotare , fiind structurate pe paliere, astfel:

  1. Cultura „Constantin Brancusi”: Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni are in vedere realizarea de studii privind patrimoniul comunitatilor romanesti, sustinerea activitatii bibliotecilor romanesti si a artistilor de origine romana din strainatate. In programul MRP este prevazuta deschiderea a 5 noi Centre de informare ale Romaniei, precum si recuperarea / amenajarea Casei Memoriale „Aron Pumnul” din Cernauti prin realizarea in incinta acestuia a unui muzeu in memoria lui Mihai Eminescu si Aron Pumnul.
  2. Educaţie – „Nicolae Iorga”: Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni are in proiect organizarea de cursuri de limba, cultura si civilizatie romana in centre universitare si scoli din tari cu comunitati romanesti semnificative, sprijinirea infiintarii de clase cu predarea in pag.3 limba romana, trimiterea de carti si materiale educationale catre comunitatile de romani din vecinatate.In programul MRP este prevazuta continuarea proiectului privind organizarea de tabere si scoli de vara/iarna in Romania (proiectul „ARC”) pentru romanii din diaspora si comunitatile istorice.
  3. Spiritualitate şi tradiţie – „Andrei Saguna”: Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni urmareste construirea / repararea unor biserici in locurile unde exista comunitati mari de romani, precum si sprijinirea dezvoltarii de actiuni educationale si traditionale in cadrul parohiilor.
  4. Mass–media – „Mihai Eminescu”: Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni are in vedere sprijinirea functionarii presei de limba romana, sustinerea stagiilor de pregatire profesionala pentru jurnalistii de limba romana, sprijinirea parteneriatelor intre massmedia din tara si mass-media de limba romana din strainatate.
  5. Societate civila – „Dimitrie Gusti”: Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni are ca obiective incurajarea si sprijinirea mediului asociativ, sprijinirea activitatii de networking intre asociatii, incurajarea initierii de proiecte de impact in beneficiul romanilor din strainatate
  6. Apararea drepturilor, libertatilor si demnitatii romanilor: Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni urmareste acordarea de sprijin cetatenilor romani in aplicarea drepturilor care decurg din cetatenia europeana, inclusiv prin crearea / sustinerea de centre de suport si orientare in relatia cu autoritatile statutului de resedinta.
  7. Sustinerea procesului de reintoarcere in Romania: Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni are in proiect facilitarea procesului de reintoarcere in Romania pentru cei care intampina dificultati in statele gazda sau doresc sa valorifice abilitatile profesionale dobandite in strainatate pentru reinsertia in Romania.
  8. Sustinerea procesului de integrare a romanilor in tarile unde traiesc, studiaza sau muncesc: Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni are in program incurajarea proiectelor destinate cresterii gradului de integrare a romanilor in societatile gazda, inclusiv prin intermediul crearii unor platforme care sa incurajeze implicarea in viata civica, politica si economica a statelor de resedinta.

Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni va dezvolta o serie de initiative punctuale care decurg din obligatiile prevazute prin legislatia cadru in materie si din programul de guvernare. Intre acestea: • Infiintarea primului Centru pentru Comunitatile Romanesti (conform Legii nr. 86/2016) • Sustinerea activitatii Congresului Romanilor de Pretutindeni (conform Legii nr. 299/2007) • Infiintarea Muzeului Romanilor de Pretutindeni (conform Legii nr. 299/2007). • Marcarea „Centenarului 2018” prin organizarea de conferinte, seminarii, simpozioane, actiuni culturale.

Vezi aici fila de buget propusă pentru Ministerul Românilor de Pretutindeni

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri