Contractul colectiv de muncă pentru îngrijitoarele din Italia a fost publicat și în limba română

Munca în domeniul casnic din Italia este sectorul cu cea mai mare reprezentare a lucrătorilor străini, 77% dintre îngrijitoarele la domiciliu și 69% dintre menajere sunt de altă naționalitate decât italiană. Munca lor este reglementată de Contractului Colectiv de Muncă la nivel Național privind reglementarea raporturilor de muncă domestică.

Pentru îngrijitoare, componenta est-europeană este puternic majoritară, reprezentând 73,6% din total. Partea rămasă este fragmentată, fără mari concentrații. Pentru menajere situația este însă mai puțin definită. Europa de Est rămâne cea mai mare componentă, dar cu o incidență mult mai mică (47,1%). Urmează cea filipineză (18,0%), din Asia de Est (11,0%) și America de Sud (10,4%).

Munca în sectorul casnic este reglementată de CCNL (Contractul colectiv național de muncă)

În „Contratto colf e badanti 2020”, în vigoare de la 1 octombrie 2020 și valabil în anul 2021, sunt specificate toate informațiile care țin de drepturile și îndatoririle asistentelor familiale (îngrijitoarelor), menajerelor și bonelor care prestează servicii de asistență personală și casnică în Italia.

Din contractul colectiv de muncă se poate afla valoarea retribuțiilor, orarul de muncă, zilele libere și perioada concediului de odihnă, drepturile lucrătorilor în caz de boală, perioada de preaviz în caz de concediere, și altele.

Ambasada României în Italia a pus la dispoziția persoanelor interesate varianta în limba română a CCNL – Contractului Colectiv de Muncă la nivel Național privind reglementarea raporturilor de muncă domestică. Îl găsiți dând click pe linkul următor: https://www.cititulnudoare.ro/contract-lucratori-domestici-romana/ 

oferta.oceancredit.ro

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri