Dan Stoenescu pune piciorul în prag: Aceste lucruri sunt de neacceptat pentru statul român

Prezent, zilele trecute, la o întâlnire cu reprezentanții comunităților românești istorice, Dan Stoenescu, ministrul delegat pentru relația cu românii de pretutindeni a declarat răspicat că în Serbia statul român recunoaște o singură minoritat, cea română. În ceea ce privește intențiile unor așa zise instituții academice din statul vecin de standardizare a limbii vlahe și de impunerea a conceptului de minoritate vlahă, Dan Stoenescu a spus clar că acest lucru este inacceptabil pentru statul român. Ministrul pentru românii de pretutindeni a mai declarat că atțt timp cât se va afla în această funcție va transmite un mesaj de unitate românilor din Serbia și va se va asigura de faptul că statul român va sprijini doar o singură minoritate: minoritatea română.

De asemenea Stoenescu a mai precizat că minoritatea românescă din Serbia constituie o punte de legătură între România și Serbia și că drumul Serbiei către Uniunea Europeană trece printr-un set de norme care specifică clar drepturile și protecția minorităților naționale.

Stoenescu s-a declarat încrezător că reprezentanții statului vecin vor înțelege aceste lucruri și că va demara un set de discuții în acest sens cu autoritățile sârbe.

Imediat după această discuție Dan Stoenescu a efectuat o vizită în Serbia, unde a avut întâlniri cu  Suzana Paunovic, directoarea Cancelariei pentru drepturile omului şi minorităţi, cu Meho Omerovic, președintele Comisiei parlamentare pentru drepturile omului şi minorităţilor și cu Jan Husarik, primarul localității Kovăciţa.

De asemenea, Stoenescu a participat și  la evenimentul de marcare a 25 de ani de activitate a Comunității Românilor din Serbia.

Vezi declarațiile ministrului începând cu minutul 35 din filmulețul de mai jos:

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri