Declarații din ce în ce mai dure ale Scoției: Regatul Unit pentru care Scoția a votat pentru a rămâne în 2014 nu mai există

Declarații din ce în ce mai dure la adresa Marii Britanii continuă să vină din Scoția care se pregătește intens de ruperea de UK. “Regatul Unit pentru care Scoția a votat să rămână în 2014 nu mai există”, a declarat duminică Nicola Sturgeon, primul ministru al Scoției, după ce a subliniat că un nou referendum asupra independenței este “foarte probabil” acum, când britanicii au votat pentru a ieși din Uniunea Europeană, informează AFP citată de agenția românească de presă Agerpres.

“Voi face totul pentru a proteja interesele scoțienilor”, a declarat doamna Sturgeon pentru BBC.

În 2014, scoțienii au votat în proporție de 55 % pentru a rămâne în Regatul Unit. Dar, potrivit unui sondaj Panelbase pentru Sunday Times, ei ar fi 52 % care ar vota pentru independență astăzi. Potrivit unui alt sondaj realizat de ScotPulse, 59 % dintre scoțieni ar vota pentru independență.

“Cred că scoțienii ar găsi inacceptabil” ca guvernul britanic să le refuze desfășurarea unui nou referendum, a declarat Sturgeon. “Nu l-aș sfătui deloc pe viitorul prim-ministru să adopte această poziție”, a mai spus ea după ce David Cameron a demisionat din funcție vineri.

Odată rezultatul cunoscut, premierul scoțian a declarat că un nou referendum asupra independenței Scoției este “foarte probabil” în următorii doi ani.

Ea a cerut, de asemenea, un loc la masa negocierilor cu Bruxelles-ul în cadrul negocierilor pentru retragerea britanică.

“Ceea ce se va întâmpla este că vor exista consecințe foarte dureroase pentru Regatul Unit.(…) Vreau să încerc să protejez Scoția de acestea”, a spus ea duminică.

Întrebată ce vrea să obțină în timpul negocierilor și dacă va acționa pentru ca Scoția să încerce să intre în UE, ea a răspuns: “Nu va fi o decizie asupra Scoției care pleacă, va fi o decizie asupra Scoției care rămâne”.

“Argumentația noastră este că noi nu vrem să ieșim.Nu vrem să ieșim, iar apoi să revenim”, a mai spus ea.

Contrar englezilor, scoțienii au votat în majoritate pentru a rămâne în UE și două sondaje publicate duminică arată că ei ar vota pentru independența Scoției în cazul unui nou referendum.

“Acesta nu va fi o repetare a referendumului din 2014. Contextul și circumstanțele s-au schimbat complet”, a adăugat președinta Partidului Național Scoțian (SNP).

 

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri