Dramă pentru un român plecat la muncă în străinătate. I-au murit copii, după ce au mâncat struguri din grădină

Tragedie de nedescris pentru o familie din Iaşi şi un semnal de alarmă dur pentru alţi părinţi: doi fraţi, de un an şi jumătate şi de trei ani, au murit după ce au mâncat struguri din propria curte.

Medicii bănuiesc că fructele erau stropite cu o substanţă otrăvitoare, posibil un pesticid şi atrag atenţia că un singur bob poate fi fatal unui copil de câţiva ani, a transmis Observator, luni 24 august.

Valentin duce pe umeri durerea unei lumi: şi-a pierdut în doar câteva ore ambii copii, cel mai probabil ucişi de strugurii din grădină. Bărbatul era plecat la muncă în Germania pentru a strânge bani să renoveze casa din comuna Coarnele Caprei când a primit teribila veste.

Valentin Bughiuş, tatăl copiilor: Au început să vomite, nu aveau febră, dar transpirau. A încercat soţia să-i liniştească, le-a dat apă. Au băut câte o guriță de apă plângând. I-a luat pe amândoi în braţe. S-au liniștit la un moment dat şi au început să doarmă pe ea.

La opt ore de la apariţia primelor simptome, copilul cel mic, Gabriel, şi-a pierdut cunoştinţa, iar mama a sunat la 112. Medicii au intervenit cu un elicopter. Au încercat o oră să-l resusciteze. Copilul s-a stins sub ochii mamei. Medicii spun că simtomele sunt specifice otrăvirii cu o substanţă necunoscută.

Lucian Cernahoschi, medic UPU Spitalul de Copii Sf. Maria: Având în vedere și contextul, și simptomatologia, dar fara a ști exact cu precizie substanța.

Nici pentru copilul de trei ani, medicii nu au mai putut să facă nimic, deşi a fost adus de urgenţă aici la Spitalul de Copii din Iaşi. Se afla în comă, în stare gravă, iar la scurt timp a intrat în stop cardio-respirator. A fost resuscitat, însă fără rezultat.

Mama copiilor a mâncat şi ea din struguri. Şi a simţit buzele amorţite dar nu a avut şi alte simptome. Tatăl nu înţelege cum s-a petreceut tragedia. Susţine că nu a stropit niciodată via, doar cartofii.

Valentin Bughiuş, tatăl copiilor: Acum două luni de zile am cumpărat substanță din asta pentru stropit cartofi. Am cumpărat pliculețe.

Nu este exclus ca substanţele folosite pentru combaterea dăunătorilor pe cartofi să fi ajuns pe struguri, spun specialiştii.

Diana Cimpoesu, medic-șef UPU SMURD: Există substanţe neautorizate care se mai folosesc şi care au o concetraţie foarte mare. Unele dintre ele sunt pe bază de organofosforate, altele organoclorurate şi există şi alt tip de substanţe folosite pentru combaterea dăunătorilor care sunt nocive, mai ales dacă este vorba despre un copil.

Specialiştii recomandă ca toate fructele să fie spălate chiar şi cele din grădină.

Alin Dobrei, profesor universitar viticultură la Facultatea de Horticultură: Dacă pe acel bob de strugure a fost o picătură mai mare sau n-a fost pulverizat şi timpul de la aplicare a fost scurt, un bob de strugure poate să fie fatal.

Rezultatul necopsiei va stabili cu exactitate ce substanţă i-a ucis pe copii.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri