Evoluție demografică teribilă. România se depopulează

Conform TVR , în problema demografică, România urmează trendul european, dar într-un ritm mai accentuat decât multe din statele Uniunii Europene. Dacă ne raportăm  însă la statisticile actuale, această evoluție demografică se poate dovedi catastrofală pentru dezvoltarea României pe termen mediu, conform specialiștilor care au studiat acest fenomen.  Astfel, populaţia României va ajunge să scadă la aproximativ 14 – 15 milioane de locuitori  până la mijlocul acestui secol. Declinul demografic ar putea fi stopat  abia în 2075.

Scenariile de lucru sunt cât se poate de pesimiste, cel puțin pentru o jumătate de secol.

Cauzele declinului sunt multiple, dar una iese în evidență: starea de sănătate a oamenilor.

Specialiștii susțin chiar că declinul populației nu mai poate fi stopat, ci doar redus cât de cât  ca și intensitate. Îmbătrânirea va avea un trend ascendent: astăzi, proporția persoanelor în vârstă de peste 65 ani este de 17% dar, la mijlocul secolului, va ajunge la 30%.

Pe lângă problemele sistemului de sănătate, care afectează grav evoluția demografică a României,  tinerii care aleg să își întemeieze o familie din ce în ce mai târziu din cauza nesiguranței sociale și financiare și lipsa unui cadru legal propice care să încurajeze creșterea copiilor sunt alte aspecte care afectează creșterea populației.

Dar scăderea demografică poate fi influențată și de plecarea din țară a tot mai multor români, care își caută de muncă în străinătate și care ajung să nu se mai întoarcă acasă și își duc și familiile peste hotare. Dacă luăm și acest aspect în considerare, cifrele pot deveni de-a dreptul dramatice.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri