In memoriam Petru Bârlădeanu, românul ucis de mafia italiană la 33 de ani

Vineri dimineață, 26 mai 2017, la stația de metrou Cumana Montesanto din Napoli a fost comemorat românul  Petru Birladeanu, o victimă inocentă a mafiei italiene, cu ocazia împlinirii a 8 ani de la asasinarea sa. Elevii de la liceele Adolfo Pansini și Jacopo Sannazzaro au povestit călătorilor din metroul napolitan, prin muzică, monologuri, desene tematice și poezie, trista poveste a românului ucis de mafia italiană.

Evenimentul a avut loc la stația de metrou care începând de anul trecut poartă numele românului de 33 de ani care și-a pierdut viața într-un mod atât de dramatic, a transmis cotidianul Il Mattino.

Cine a fost Petre Bârlădeanu și cum a murit

ragedia s-a petrecut în seara de 26 mai 2009 de la Napoli, care vor rămâne în istoria oraşului. În piazza Montesanto, lângă staţia terminus a linei feroviare Cumana, mai mulţi killeri mafioţi au deschis focul, încercând să omoare un membru al unei familii rivale. Piaţa era plină de oameni. Un elev de 14 ani, napolitan, a fost atins de un glonţ la umăr. Un muzicant român de 31 de ani, Petru Bârlădeanu, a fost ucis.

Faptele au avut loc în cartierul popular Pignasecca, unde se înfruntau două clanuri rivale ale Camorrei, Ricci-Sarno şi Mariano-Elia-Lepre.

Raidul pistolarilor a început la ora 20. Focurile de armă au creat panică. Oamenii fugeau care-ncotro încercând să se ascundă. Petru Bârlădeanu, 33 ani, care îşi câştiga pâinea cântând în pieţe şi în metrou cu acordeonul, mergea cu soţia sa spre staţia Cumana.

Camerele de supraveghere ale gării l-au filmat pe român în diferite momente. Înregistrarea video publicată de “Il Mattino” începe tocmai când Petru şi soţia sa Mirela merg liniştiţi spre staţia Montesanto. În câteva clipe intră în acţiune ucigaşii, la 19.47, opt tineri care aparţin clanului Sarno-Ricci, cu căşti pe cap, la bordul a patru scutere, şi cu mitraliere în mâini cu care încep să tragă la întâmplare. O rafală îl loveşte din greşeală pe Petru. Un glonţ trece prin acordeon. Tânărul, deşi este a fost rănit foarte grav, a reușit să se refugieze în interiorul staţiei.

Camera de filmat interioară a gării îl înregistrează pe bărbat mergând cu greu şi cu tricoul plin de sânge. Odată ajuns la barele rotative, sfârşit, se prăbuşeşte la sol.

Şi aici vine partea cea mai îngrozitoare. Dramaticul sfârşit al lui Petru Bârlădeanu a avut  loc sub ochii indiferenţi ai trecătorilor care au continuat să composteze bilete sau să vorbească la telefon, fără ca cineva să dea atenţie strigătelor de ajutor ale soţiei românului.

Cadavrul a rămas apoi timp îndelungat întins pe asfaltul rece, între peronul 4 şi casa de bilete, vegheat de soţia victimei, Mirela Boboacă, pe atunci de 29 de ani, rămasă cu doi copii mici de crescut, de 6 şi 10 ani.

“Soţul meu a murit pentru 8 euro. Atâţi bani avea în buzunar. Bani pe care îi strângem zi de zi şi îi expediem aproape pe toţi în România unde este fata mea“, declara la vremea respectivă, soția acestuia Mirela.

Petru cânta la acordeon pe Cumana, dar era un fotbalist. Mirela a arătat cartea de identitate a soţului şi povesteşte: “Petru era român, nu rom. Era atacant central la Poli Iaşi, divizia A. Îi plăcea să se uite la partidele echipei Napoli şi când putea se juca cu copiii, îi învăţa şi pe italieni să joace fotbal.”

Petru Bârlădeanu era din Lungani, judeţul Iaşi. El şi soţia sa Mirela erau în Italia de 6 ani. Locuiau într-o tabără de romi împreună cu băieţelul lor, născut imediat ce au ajuns în Peninsulă. Acasă la Lungani a rămas şi o fetiţă care avea atunci 10 ani.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri