Institutul "Eudoxiu Hurmuzachi" a găzduit proiectul "Next" 2011

În perioada 30 iunie – 4 iulie Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni a găzduit proiectul „NEXT”, organizat de ANOSR (Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România).  Evenimentul a avut loc ca urmare a semnării unui protocol de colaborare între Institut şi ANOSR, în vederea promovării şi prezervării culturii şi tradiţiilor româneşti în rândul tinerilor etnici români din vecinătate şi Balcani.

La deschiderea evenimentului a fost prezent Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Eugen Tomac, care a prezentat participanţilor principalele obiective ale statului român, referitoare la sprijinul acordat etnicilor români care trăiesc în afara graniţelor ţării. De asemenea, secretarul de stat a subliniat importanţa asumării de către viitorii lideri ai studenţilor din România, a problematicii românilor de pretutindeni în particular şi a istoriei românilor în general. La finalul prezentării, acesta le-a transmis reprezentanţilor organizaţiilor studenţeşti invitaţia de a se implica activ în procesul de reformă a societăţii româneşti şi de a avea încredere în potenţialul inovator pe care tinerii îl pot aduce.

De asemenea, cei peste 80 de tineri prezenţi la eveniment, au participat la sesiuni de prezentare a comunităţilor româneşti din jurul graniţelor României, moderate de directorul general al Institutului, domnul Cristi Dumitru. Având în vedere comemorarea a 70 de ani de la deportările din 13-16 iunie din Basarabia, participanţii au vizionat filmul documentar “Golgota Basarabiei”.

Programul „NEXT”  îşi propune să asiste organizaţiile studenţeşti membre ANOSR, în managementul şi motivarea resurselor umane, precum şi în asigurarea continuităţii federaţiei. Formarea de competenţe pentru viitorii lideri ai mişcării studenţeşti din România şi transmiterea valorilor şi principiilor federaţiei din care fac parte, reprezintă obiectivele principale ale proiectului. În acest an au participat la program reprezentanţi ai organizaţiilor studenţeşti din Bucureşti, Galaţi, Petroşani, Cluj, Timişoara, Baia Mare, Suceava, Iaşi, Alba Iulia, Constanţa şi Sibiu.

Alianţă Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) este cea mai importantă federaţie studenţească, neguvernamentală şi apartidică, membru cu drepturi depline în ESU (Uniunea Europeană a Studenţilor) din 2002, fiind singura federaţie studenţească din România recunoscută la nivel european.

 

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri