Lira sterlină a crescut brusc astăzi după anunțul șoc de organizarea de alegeri anticipate în Marea Britanie

Lira sterlină a revenit brusc, față de dolar, marți dimineață, după ce prim-ministrul britanic, Theresa May a anunțat că dorește organizarea de alegeri anticipate pe data de 8 iunie a.c.

Moneda britanică a crescut cu aproximativ 0,5%, la 1,25 de dolare, când a fost anunțată intervenția premierului, scrie The Independent.

Peste o oră, când Theresa May a confirmat data alegerilor generale anticipate, lira sterlină a ajuns la 1,25 dolari, o creștere cu 0,7%. Un sondaj YouGov apărut sâmbătă, 15 aprilie arată că Partidul Conservator se află la 44% din preferințele alegătorilor, cu 21% peste laburiști, cel mai mare decalaj din 1983 și până în prezent.

Lira sterlină a scăzut la 1,17 euro înainte de anunțul făcut de Theresa May, dar a atins din nou 1,1861, o creștere de 0,47%.

Vă reamintim că șefa guvernului  britanic, Theresa May, a anunțat marți, 18 aprilie,  că a decis ‘fără tragere de inimă’ să convoace alegeri generale anticipate pentru data de 8 iunie și a declarat că guvernul are un plan excelent în vederea negocierii termenilor ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană dar că are nevoie de unitate politică pentru punerea acestui plan în aplicare, au transmis Reuters și EFE citate de Agerpres.

Anunțul, considerat o imensă surpriză, a fost făcut în fața reședinței oficiale a premierului britanic din Downing Street.

Din ce motiv a decis guvernul britanic să organizeze alegeri anticipate

Pe scurt Theresa May și-a anunțat  decizia de a nu mai aștepta până în 2020, an în care trebuiau să aibă loc următoarele alegeri generale din Regatul Unit. “Tocmai am prezidat reuniunea cabinetului unde am căzut de acord că guvernul ar trebui să convoace alegeri generale pentru data de 8 iunie”, a declarat șefa executivului de la Londra.

“Este în interesul național”, a insistat May, citată de Xinhua. Din punctul său de vedere, singura cale de a garanta stabilitatea pentru anii ce vor urma este organizarea de alegeri anticipate, potrivit Reuters.

Ea și-a avertizat totodată oponenții politici că greșesc atunci când cred că Marea Britanie va schimba cursul Brexitului. Totodată, May a acuzat în termeni duri  opoziția că slăbește poziția guvernului de la Londra în cadrul negocierilor cu UE.

Liderul Partidului Laburist din Marea Britanie, Jeremy Corbyn, a anunţat că va susţine convocarea de alegeri anticipate pe 8 iunie, aşa cum a cerut premierul Theresa May, relatează The Guardian.

 „Salut decizia premierului de a oferi poporului britanic şansa de a vota pentru un Guvern care să pună interesele majorităţii pe primul plan”, a afirmat Corbyn într-un comunicat.   El a afirmat că Partidul Laburist „va oferi ţării o alternativă eficientă la un Guvern care a eşuat în reconstruirea economiei și a oferit standarde de trai în cădere”.

Vezi mai jos discursul complet al premierului britanic:

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri