Home » Noutăți » Marea Britanie nu mai iese din UE la 29 martie. Parlamentarii britanici au votat pentru prelungirea perioadei
epa05433310 A week after becoming Britain's second woman prime minister, Mrs Theresa May attends her first Prime Minister's Questions in the House of Commons, Westminster, London 20th July 20th 2016. The image is a video grab from live tv streaming. Later in the day she will fly to Berlin for her first meeting with German Chancellor Angela Merkel as premier. EPA/PA NO COMMERCIAL SALES UK AND IRELAND OUT EDITORIAL USE ONLY

Marea Britanie nu mai iese din UE la 29 martie. Parlamentarii britanici au votat pentru prelungirea perioadei

Parlamentarii britanici au votat pentru prelungirea perioadei Brexit, joi, 14 martie. Moțiunea guvernului britanic a avut două secțiuni. Astfel, deputații au fost de acord ca în cazul în care acordul pentru Brexit va trece de parlament până pe 20 martie, atunci ieșirea din UE se va produce pe 30 iunie.

În cazul în care parlamentarii nu vor vota acordul până pe 20 martie, atunci data ieșirii va depăși 30 iunie, iar statul britanic va trebui să organizeze în luna mai alegeri europarlamentare, alături de celelalte țări UE. 

 Moțiunea guvernului britanic a avut două secțiuni. Astfel, deputații au fost de acord ca în cazul în care acordul pentru Brexit va trece de parlament până pe 20 martie, atunci ieșirea din UE se va produce pe 30 iunie.

În cazul în care parlamentarii nu vor vota acordul până pe 20 martie, atunci data ieșirii va depăși 30 iunie, iar statul britanic va trebui să organizeze în luna mai alegeri europarlamentare, alături de celelalte țări UE.

Propunerea unui al doilea referendum a primit 334 de voturi „împotrivă” şi doar 85 de voturi „pentru”. 

Iar propunerea amânării Brexitului până pe data de 30 iunie 2019 a primit 202 de voturi „împotrivă” şi 412 de voturi „pentru”. Este, însă, necesar şi acordul Uniunii Europene pentru amânarea Brexitului. Acord pe care Marea Britanie l-ar putea primi ţinând cont că partea europeană s-a arătat dispusă în mai multe rânduri să îl dea.

Dat fiind rezultatul votului, premierul britanic Theresa May va trebui să renegocieze cu Uniunea Europeană un al treilea acord. 
În ce direcție se îndreaptă lucrurile

Potrivit deciziilor luate de parlamentarii britanici până acum, Brexitul va avea loc pe 30 iunie, fără un acord şi fără susţinerea unui alt referendum. Altfel spus, cele mai pesimiste prediciții ale experţilor riscă să se adeverească. Situaţia este fără precedent în relaţiile internaţionale şi în dreptul internaţional, astfel că este practic imposibil de anticipat ce se va întâmpla cu exactitate.

Vezi și asta

Șofer român de TIR agresat în Franța de ”vestele galbene”. I-au cerut bani să-l lase în pace

Un şofer român de TIR a fost blocat pe autostradă de „vestele galbene” şi agresat: …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *