Marea Britanie poate pierde 175.000 de muncitori în construcții, din Uniunea Europeană, după Brexit

Un Brexit dur ar putea duce la o criză a muncitorilor în construcții în Marea Britanie a transmis zilele trecute The Guardian, care citează o analiză a Royal Institute for Chartered Surveyors (Rics). Mai exact  175.000 de muncitori în construcții ar putea dispărea din economia britanică, adică mai bine de 8% din forța de muncă din acest sector, ar putea părăsi Marea Britanie.

În analiza sa Royal Institute for Chartered Surveyors subliniază  că aproximativ 30% dintre companiile de construcții au declarat că şi-au bazat succesul în dezvoltarea afacerilor  pe angajarea muncitorilor care provin din alte state europene. Experţii britanii susțin  că guvernul de la Londra va trebui să asigure prezențal Marii Britanii pe piaţa unică europeană sau să ofere rapid alternative la o criză a forţei de muncă în sectorul construcţiilor.

“Cifrele arată că industria construcţiilor a ajuns dependentă de un număr mare de muncitori veniţi din ţările UE, aproximativ 176.650”, a explicat Jeremy Blackburn, şeful departamentului de politici pentru Marea Britanie din cadrul Rics.

„Este în interesul nostru, al tuturor, să facem din Brexit un succes, dar pierderea accesului pe piaţa unică ar putea reduce nivelul investiţiilor curente, de 500 miliarde de lire sterline, în proiecte de infrastructură.”

„Fără acces la piaţa unică sau alte alternative puse în practică, nu vom fi capabili să realizăm infrastructura necesară pentru a pune oraşele noastre pe o hartă globală a competitivităţii”, a mai spus acesta.

Blackburn a criticat modul în care oficialii de la Londra au întocmit o listă a profesiilor care are nevoie de acces la un bazin de recrutare internaţional, dând exemplul dansatorilor profesionişti de balet, care sunt preferaţi în locul muncitorilor în construcţii.

Nici varianta şcolilor de ucenici întreţinute de unele companii nu este una viabilă în formă actuală, consideră expertul Rics, care arată că 20% dintre acestea sunt ineficiente, dar ca o intensificare a eforturilor în acest sens este de dorit.

Sectorul construcţiilor este afectat şi de creşterea contribuţiilor pentru persoanele care lucrează pe cont propriu, 40% din forţa de muncă din această industrie intrând în această categorie, a mai spus Jeremy Blackburn, iar datele oficiale tind să îi dea dreptate, în luna ianuarie sectorul construcţii din Regatul Unit înregistrând o scădere de 0,4% faţă de începutul anului trecut.

În plus, o analiză Saville arată că jumătate din proiectele imobiliare din centrul Londrei sunt în pericol de a fi amânate sau anulate, ca urmare a incertitudinii ridicate de Brexit.

Vezi mai jos articolul din presa britanică:

 

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri