Muncitori români neplătiți de 3 luni – protest în Italia

Lucrătorii angajați de firma MGC, din grupul Manital, lucrează de cinci ani la restaurarea castelului din Parella (lângă Ivrea).

Ieri, luni, 21 octombrie, lucrătorii au intrat în grevă, în fața Castelului Parella, a transmis publicația italiană La Stampa citată de Gazeta românească. Aproximativ douăzeci de muncitori, italieni și români de la Mgc nu și-au primit salariul timp de trei luni. Dimineață, în fața castelului s-a prezentat administratorul unic al grupului Manital, Graziano Cimadom, iar la finalul întâlnirii cu muncitorii a promis că va plăti salariul pentru iulie până la sfârșitul zilei, și în următoarele 15 zile restul salariilor restante.

Pentru sindicatul Filca – Cisl, vestea este buna, sperând ca acordul să fie respectat pe deplin.

Castello di Parella cu proiectul Vistaterra reprezintă o investiție de lux a Manitalidea, compania de administrare a fondurilor înființată în 1993 de Graziano Cimadom. Manitalidea a cumpărat castelul în 2011 și de atunci au fost investiți aproximativ 40 de milioane de euro. Astăzi structura este o stațiune cu restaurante, magazine, podgorii și un parc de douăsprezece hectare.

Între timp, proprietatea Manitalidea va fi vândută grupului Igi Investimenti, un fond industrial care preia controlul companiilor în faza de start-up sau în criză. Vânzarea care ar trebui să fie oficializată în următoarele zile.

Criza din sectorul construcțiilor s-a adâncit. Potrivit unui raport al Observatorului Consultanților de muncă, în 10 ani au fost pierdute peste 3,4 milioane de locuri de muncă în sectorul construcțiilor la nivel european, din care 539 mii doar în Italia. Și în timp ce celelalte țări din zona euro au avut, după criză, o creștere a ocupării forței de muncă în sectorul construcțiilor, în Italia domeniul continuă să se restrângă. Declinul a jumătate de milion de angajați a implicat în principal lucrători italieni (-498 mii), în special cei mai tineri, în timp ce este mult mai scăzut în rândul străinilor cetățeni non-UE (-41 mii) și, mai ales, în rândul străinilor UE, în mare parte români, care a înregistrat o scădere cu doar o mie de unități (-0,8%).

Cauza colapsului locurilor de muncă este declinul investițiilor: de-a lungul anilor luați în considerare, 2008 – 2018, există o scădere de peste 70 de miliarde de euro, din care 65 numai în sectorul construcțiilor. Este fotografia realizată de Observatorul statistic a Consultanților în domeniul muncii în raportul „Construcțiile, o criză de neoprit” asupra efectelor crizei în sectorul construcțiilor în perioada 2008-2018

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri