Român mort în Italia la locul de muncă din cauza căldurii. Angajatorul trimis în juidecata

Costel Mereuță, un cetățean român care lucra pe un șantier stradal din localitatea italiană Pasiano di Pordenone din provincia Pordenone (Friuli-Venezia Giulia), a decedat la numai 35 de ani la locul de muncă după ce a lucrat o zi întreagă sub soarele arzător.

Antonio Provenzano, în vârstă de 51 de ani și care era angajatorul conaționalului nostru, a fost trimis în judecată marți, 12 iulie 2022, acuzat că nu i-a oferit muncitorului român condiții adecvate pentru căldura în care lucra și nu a întrerupt programul de muncă în orele din zi în care soarele era cel mai arzător.

Potrivit ziarului Messaggero Veneto, tragedia s-a petrecut la data de 30 iulie 2020 pe via Cornizzai din localitatea menționată mai sus. Era ora 16:45, temperatura era de 34 de grade, umiditatea la 55%, iar Costel manipula un ciocan pneumatic când a început să se simtă rău.

Transportat la spitalul din Pordenone, medicii au făcut tot posibilul să-i salveze viața, dar la ora 18:50 aceștia au fost nevoiți să-i declare decesul.

Pe șantierul stradal pe care Costel lucra au intervenit apoi, pentru investigațiile de rigoare, carabinierii și inspectorii Agenției Sanitare din Friuli (ASL), aceștia constatând că Provenzano, fiind administratorul firmei „PMD Energia S.R.L.” din Padova, care executa lucrarea, nu a asigurat muncitorului condițiile necesare pentru ca acesta să lucreze în siguranță.

Victima începuse programul de muncă la ora 07:30 din acea zi, s-a oprit pentru pauza de prânz între orele 12:00 și 13:00, apoi a continuat să lucreze, sub soarele arzător, până când s-a simțit rău. Totul în ciuda faptului că, așa cum au evidențiat anchetatorii, autoritățile locale au emis o alertă meteo în acea zi cu privire la temperaturile ridicate.

Totodată, din rezultatul autopsiei efectuate ulterior de medicul legist Michela Frustaci, procurorul Andrea Del Missier a concluzionat că muncitorul român a suferit insolație, cu hipertermie, care au influențat sistemul cardio-vascular și care i-au provocat un stop cardiac.

Procurorul italian a mai emis, de asemenea, ipoteza încălcării din partea angajatorului a trei prevederi ale legislației privind prevenirea accidentelor de muncă. Mai exact, Costel Mereuță nu a fost supus unui control medical preventiv pentru a se evalua compatibilitatea fizică cu locul de muncă, nu a pus la dispoziție lucrătorilor servicii de asistență ușor accesibile și nu s-a îngrijorat pentru protecția lucrătorilor împotriva influențelor meteorologice.

Trimis în judecată și asistat din punct de vedere legal de avocatul, Provenzano va fi nevoit să treacă printr-un proces lung și dureros, acuzat de omor din culpă, care va începe la data de 21 noiembrie din acest an.

Membrii familiei românului mort au intentat în schimb o acțiune civilă prin avocatul Christian Vannucchi, pentru a se asigura că antreprenorul italian va fi tras la răspundere și din acest punct de vedere, în cazul în care va fi găsit vinovat.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri