Românii care pleacă la muncă în străinătate vor fi afectați de noua formă de impozitare propusă

Românii care pleacă la muncă în străinătate, chiar dacă se află în alte state din Uniunea Europeană, vor fi afectați într-o măsură foarte mare de planurile Guvernului de modificare a Codului Fiscal pentru introducerea impozitului global și înlocuirea contribuabilului persoană fizică cu gospodăria fiscală, relatează publicația Flux24.ro.

Proiectul Ministerului Finanțelor prevede și că românii care pleacă să muncească în altă țară vor datora impozit statului român, dacă nu-și mută rezidența fiscală în țara în care se duc.

Riscurile sunt foarte mari ca aceștia să fie impozitați de două ori, de statul în care lucrează, dar și de statul român, a declarat pentru Profit.ro Gabriel Sincu, director executiv al departamentului de asistență fiscală și juridică la EY România.

Un articol din draftul Ministerului Finanțelor prevede că impozitul pe venit se aplică în cazul persoanelor fizice rezidente române, cu domiciliul în România, veniturilor obținute din orice sursă, atât din România, cât și din afara României.

„Eu până acum dacă eram român și aveam un contract de muncă în străinătate și desfășuram activitatea în străinătate, nu mă întreba nimeni aici de impozite. Plăteam impozit acolo și veneam acasă cu banii, suma netă, și nu aveam nici măcar obligații declarative. Sunt banii mei, obținuți din contract de muncă acolo. La revedere”, a spus Gabriel Sincu.

Dacă se adoptă forma actuală din draftul Ministerului Finanțelor, pentru a beneficia de scutire la plata impozitului în România, o persoană va trebui să-și mute rezidența în afara României, astfel încât să nu plătească impozit în două locuri.

Proiectul de modificare a Codului Fiscal prevede că persoana fizică rezidentă română, cu domiciliul în România, care muncește într-un stat cu care România are încheiată convenție de evitare a dublei impuneri, este obligată în continuare la plata impozitului pe veniturile obținute din orice sursă, atât din România, cât și din afara României, până la data schimbării rezidenței.

Această persoană are obligația completării și depunerii la autoritatea competentă din România a unui formular, cu 30 de zile înaintea plecării din România pentru o perioadă sau mai multe perioade de ședere în străinătate care depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, și va face dovada schimbării rezidenței fiscale într-un alt stat.

Impozit pe gospodării în locul cotei unice

Guvernul PSD – ALDE vrea să reintroducă, de la începutul lui 2018, impozitul pe venitul global în locul cotei unice. Noul sistem, denumit impozitul pe gospădărie, presupune o taxare cu 10% a tuturor veniturilor familiei de peste 2.000 de lei pe lună şi zero pentru cele sub această valoare, precum şi introducerea unui sistem de deduceri fiscale pentru aceasta.

Ministerul Finanţelor doreşte revenirea la sistemul impozitării pe venitul global, ce a fost aplicat până în anul 2005 şi a fost considerat de către economişti un „calvar”, urmând să introducă şi o armată de consultanţi fiscali care să îi ajute pe români să îşi completeze declaraţiile fiscale.

Proiectul este în lucru la Ministerul de Finanţe şi urmează să aducă modificări la Codul Fiscal. Ministerul Finanţelor a declarat că, începând cu 1 ianuarie 2018, cota de impozitare va fi de 10% şi se va aplica la toate veniturile globalizate, la venituri indiferent de sursa lor de provenienţă. Cei care câştigă mai puţin de 2.000 de lei pe lună nu vor plăti impozit pe venit.

Va fi introdusă noţiunea de gospodărie recunoscută fiscal, urmând să se regăsească 6-7 milioane de gospodării în sfera acestui sistem.

„Dacă un grup de persoane, câteva persoane, indiferent că-i leagă o relaţie de rudenie sau nu, gospodăresc împreună, îşi constituie un patrimoniu comun, atunci se înregistrează ca atare la Fisc, Fiscul are evidenţa gospodăriilor, şi atunci când se face calculul de impozit pe venitul global se are în vedere ca subiect de impunere gospodăria înregistrată fiscal”, a spus Ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan.

 

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri