Românii din Marea Britanie, “profund umiliţi” de documentarul difuzat de Channel 4. Vezi aici documentarul

Primul episod din documentarul “The Romanians Are Coming” (“Vin românii”) – difuzat marţi seara de postul tv britanic Channel 4 – prezintă cazurile a trei români ajunşi în Marea Britanie. Cele trei cazuri sunt prezentate din perspectivele protagoniştilor, dincolo de materialele de presă privind imigraţia. Personajul narator al primului episod al seriei de documentare este un român de etnie romă, Alex Fechete Petru, care povesteşte despre cei 20.000 de români care au ajuns în Marea Britanie anul trecut, dintre care majoritatea contribuie la prosperitatea economiei britanice. “Dar nu vreau să vă mint, sunt unii români care vin fără a avea perspectiva unor locuri de muncă sau care nu au unde să locuiască. Şi astfel de oameni îi sperie pe britanici”, afirmă el. Documentarul prezintă poveştile a trei astfel de persoane. O altă persoană, care are tot numele Alex, este un român care s-a mutat în Marea Britanie din Canada, unde a petrecut câţiva ani. El vorbeşte perfect engleza cu accent canadian şi în prezent lucrează ca agent de salubritate, în timp ce doarme într-o parcare din apropiere de Gara Victoria.

 

Lucrurile stau şi mai rău pentru Sandu, tatăl a nouă copii, venit dintr-una dintre cele mai sărace zone ale României în căutarea unui loc de muncă, însoţit de fiul său cel mare, Ştefan. “Vorbesc atât de prost engleza încât nu înţeleg nici dacă li se oferă de muncă”, remarcă naratorul. Ştefan pare să semene cel mai mult cu sperietoarea din scenariile pesimiste vehiculate de formaţiuniunea naţionalistă UKIP. Imediat ce îi intră banii din indemnizaţiile sociale, el îi trimite acasă la familia lui. Când Alex îl întreabă pe Ştefan de unde presupune el că îi vin banii, acesta răspunde la întâmplare: “UE?”. Autorii documentarului precizează că Ştefan reprezintă o minoritate. Mai puţin de 2.500 de români primesc indemnizaţii sociale în Marea Britanie.

Seria de documentare despre imigranţii români este difuzată de posturile tv Channel 4 şi 4Seven. Potrivit Channel 4, documentarul analizează vieţilor românilor care se stabilesc în Marea Britanie, încercând să dezvăluie adevărul aflat dincolo de materiele de presă despre imigraţie.

 

 

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri