Te muti in strainatate? Ai grija sa iti inmatriculezi masina

Odata luata decizia de schimbare a domiciliului intr-o alta tara UE, va veti intreba cu siguranta, in cazul in care detineti un autoturism, care este perioada de timp in care veti putea conduce autoturismul cu placutele de inmatriculare din tara de origine.
In toate tarile UE, sunteti obligat sa va inmatriculati masina in tara unde locuiti in mod curent, sau aveti domiciliul permanent. Daca durata sederii pe teritoriul unei tari membre UE este mai mica de sase luni, nu aveti obligatia sa inmatriculati masina, sau sa platiti taxele aplicabile de tara gazda. Autoturismul ramane inmatriculat in tara de resedinta, dar trebuie sa stiti ca nu aveti voie nici sa il inchiriati, nici sa il imprumutati unei persoane rezidente din tara gazda. Unui rezident al tarii gazda ii este permis sa va conduca masina, doar daca dumneavoastra sunteti unul dintre pasageri.
Daca prieteni, sau membri ai familiei va viziteaza, acestora le puteti imprumuta masina, doar daca nu sunt rezidenti ai tarii pe teritoriul careia locuiti temporar.
Daca intentionati sa stati mai mult de sase luni intr-o alta tara UE, in mod normal, ar trebui sa va modificati domiciliul permanent. Acest lucru atrage dupa sine obligativitatea inmatricularii masinii in tara respectiva, de obicei in termen de sase luni si sa achitati taxele prevazute de legislatia noii tari.
 
Este indicat sa verificati inainte termenul limita, deoarece in unele tari acesta este mai mic de sase luni. De asemenea, este de preferat sa va interesati inainte de a pleca, daca termenul limita se calculeaza din momentul parasirii tarii de origine, sau din momentul ajungerii in tara gazda, sau care sunt documentele ce trebuie prezentate pentru a face dovada datei respective.
Fac exceptie de la regula reinmatricularii: studentii care s-au mutat pentru studii și lucratorii transfrontalieri. In cazul studentilor, acest drept inceteaza din momentul in care nu mai urmează cursurile unei institutii de invatamant din tara gazda. De tinut cont ca aceasta exceptie nu se aplica in Danemarca.
O persoana este considerata lucrator transfrontalier daca locuieste intr-o tara UE, dar lucreaza in alta, si se intoarce acasa cel putin o data de saptamana. In cazul acestor persoane, masina trebuie sa fie inmatriculata in tara in care locuiesc.
Documentele necesare pentru inmatriculare sunt: certificatul de conformitate care sa ateste ca autovehiculul respecta standardele de mediu si de siguranta, certificatul de inmatriculare, asigurarea auto, dovada dreptului de proprietate, inspectia tehnica, taxa de inmatriculare, taxa de drum, toate acestea in functie de legislatia tarii unde doriti sa va stabiliti.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri