Tensiuni între Londra și Scoția. Theresa May nu acceptă un al doilea referendum pentru independență

Scotia nu va face parte din Uniunea Europeana in cazul in care va obtine independenta de Marea Britanie, a avertizat miercuri premierul britanic Theresa May, potrivit Reuters citată de Agerpres.

In acelasi timp, purtatorul sau de cuvant al Executivului britanic a afirmat ca, din punctul de vedere al Guvernului, Scotia nu ar trebui sa organizeze un nou referendum privind independenta, transmite Reuters. La referendumul din 2014, cei mai multi dintre scotienii care au venit la vot au sustinut ramanerea tarii in Marea Britanie, dar discutiile despre o noua consultare publica au revenit in actualitate.

Partidul National Scotian (SNP) a anuntat ca va exista un al doilea referendum daca Londra nu tine cont de punctul de vedere al scotienilor in demersurile legate de Brexit.

Convocata miercuri sa raspunda intrebarilor parlamentarilor, Theresa May a fost interpelata de un membru al SNP, care a intrebat-o daca va continua demersurile pentru iesirea Marii Britanii din UE daca nu va exista, in prealabil, o pozitie comuna la nivelul intregului Regat Unit.”Se tot refera la interesele Scotiei in UE, dar o Scotie independenta nu va face parte din UE”, a spus premierul May.

La scurt timp dupa afirmatia facuta de Theresa May in Parlament, purtatorul de cuvant al Guvernului britanic a spus ca Executivul nu considera ca Scotia trebuie sa repete consultarea publica din 2014. “A existat deja un referendum. A fost clar, hotarator si legal. Ambele parti au fost de acord sa se supuna rezultatelor”, a spus oficialul.

Votul dat de Parlamentul scoțian ieri a fost împotriva planurilor Londrei

Parlamentul scotian a votat marti, cu o larga majoritate, pentru respingerea planului guvernului de la Londra de iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana. Desi este un vot simbolic, neconstrangator, acesta evidentiaza fractura intre provinciile britanice in ce priveste Brexit-ul.

Motiunea propusa de guvernul scotian a fost adoptata cu 90 de voturi pentru si 34 impotriva, acestea din urma provenind in majoritate de la membrii Partidului Conservator.

Acest vot “este un test-cheie cu privire la faptul daca vocea Scotiei este ascultata si daca dorintele noastre pot fi acomodate in interiorul procesului din Marea Britanie”, a declarat Nicola Sturgeon, prim-ministrul Scotiei, inaintea scrutinului.

Desi la referendumul din 23 iunie votul per ansamblu a fost favorabil Brexit-ului, doua provincii – Scotia si Irlanda de Nord – au votat majoritar pentru mentinerea Regatului Unit in blocul comunitar.

Dupa referendum, la care 62% dintre votantii din Scotia s-au pronuntat pentru ramanerea Marii Britanii in UE, guvernul de la Edinburgh s-a angajat sa intreprinda toate demersurile pentru mentinerea Scotiei in Uniune, inclusiv prin organizarea ‘foarte probabila’, conform prim-ministrului Nicola Sturgeon, a unui nou referendum privind independenta provinciei de Regatul Unit, dupa cel esuat din 2014.

 

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri