VIDEO „Românii sunt foarte severi. Bat ţiganii non-stop“. Reportaj incredibil

Ziarul Adevărul a prezentat astăzi povestea unui conflict care mocneşte de ani de zile în satul Berini, din judeţul Timiş, dar a escaladat în weekendul trecut, când a avut loc o bătaie în care s-au folosit pari şi pistoale. Joi, localnicii s-au adunat cu mic cu mare  la primărie pentru a le cere autorităţilor să intervină și sa facă ordine în sat căci așa nu se mai poate. 

De ce se plâng romii că sunt bătuți de români 

Conflictul  dintre românii din satul Berini (comuna Sacoşu Turcesc, judeţul Timiş) au escaladat săptămâna trecută, când a avut loc o bătaie ca în filme  între rromi şi români. Mai mulți oameni  au fost răniti în încăierare, iar un bărbat din „tabăra românilor“ a folosit și pistolul cu bile cu care a  tras în aer. Surse din Poliţie au explicat că scandalul a apărut pe fondul tensiunilor existente între membrii celor două comunităţi, tensiuni care nu sunt de ieri de azi. „Începând cu mai mulţi ani în urmă, am avut un conflict cu ţiganii pe motiv că fură pădurile Beriniului.

Ei vând lemne ca să trăiască. A mers taică-meu să vorbească cu ţiganii şi au sărit cu bâtele pe el. Am tras cu arma să îmi apăr tatăl. Tata are şapte lovituri, patru coaste fisurate şi mai multe lovituri şi vânătăi pe corp“, a declarat Doru Jorz, localnic. De partea cealaltă, romii audiaţi la Poliţie au declarat că ei au fost de fapt victime, fiind în legitimă apărare.

Ca urmare a scandalului de săptămâna trecută, zeci de localnici din Berini s-au strâns  joi la Primăria din Sacoşu Turcesc, pentru a le cere autorităţilor să intervină. Oamenii  au susținut că sunt pur şi simplu terorizaţi de membrii comunităţii rrome. „Nouă ne-au furat burlanul de la casă. L-a găsit soţul la cuptorul unei familii de ţigani pe post de coş de fum“, a povestit o localnică. „Circulă cu maşinile neînmatriculate, înjură, se iau de băieţii care îi avertizează să nu mai fure lemne.

Poliţia a fost chemată de multe ori, a şi venit de multe ori, dar fără rezultate“, a mai declarat Doru Jorz, potrivit căruia mulţi dintre rromi ar beneficia şi de ajutor social fără să aibă acest drept. „E un miracol că nu a murit nimeni“ Daniel Popovici, medic veterinar, a fost prezent  la adunarea de la Primăria din Sacoşu Turcesc, și a cerut să fie luate măsuri. „Dacă legea s-ar respecta totul ar fi în regulă. S-a început acum peste 10 ani cu păşunatul, a continuat cu furtul de lemne din pădure. Se termină şi pădurea. După ce se termină pădurea, ce se mai întâmplă? Ne termină pe noi cu totul?  Mie mi se calcă grădina de către animalele ţiganilor aproape zi de zi. Am făcut o sesizare. Autorităţile au luat măsuri, dar fără niciun rezultat. A doua zi problemele au continuat“, a declarat Popovici.

Vezi mai jos reportajul video:

Chemați la poliția locală pentru a fi audiați, mai mulţi rromi au declarat că ei sunt de fapt terorizaţi de români. Cei mai vocali au fost Remus Neda Senior şi fiul său, pe care îl cheamă tot Remus Neda. „Rumânii face dezbinare între rromi şi rumâni. De o viaţă întreagă, de când ne ştim, noi nu am fost mulţumiţi de viaţa noastră, de frică la rumâni. Noi nu am putut asculta o muzică, că a venit Doru cu pistoale, cu bastoane, a spart boxele la oameni. Nu am avut coraj să ieşim la un suc cu copiii, cu familia la butic în sat. Nu am avut coraj să vorbim către rumâni. Sunt prea agresaţi. Îs foarte severi rumânii. Bat ţiganii non-stop. Doru ăsta a bătut toţi ţiganii. Nu a scăpat niciunul de când suntem noi“, a declarat Remus Neda pentru Adevarul. 

 

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri