12 cuvinte pe care românii le pronunță greșit.Tu din ce categorie faci parte?

Deşi toată lumea își dorește să vorbească corect româneşte, sunt cuvinte pe care foarte mulți români le folosesc în mod greșit zi de zi, iar acest lucru se întâmplă deoarece  aceste cuvinte au fost auzite greșit de la părinţi, profesori, prieteni, radio sau TV.

Unele dintre cuvintele folosite în mod eronat  în comunicarea zilnică sunt folosite astfel din ignoranță, obișnuință sau pur și simplu pentru că așa le-au învățat sau auzit de la alții. Iată o listă cu cele mai cunoscute cuvinte care sunt folosite în mod greșit:

1. Repercursiune- forma corectă este “repercusiune, dar 90% dintre vorbitorii de limba română folosesc forma greșită care include un R în plus.
2. Țigare – forma corectă a cuvântului este țigară.
3. Servici – forma corectă a cuvântului este serviciu, forma “servici” nu există în DEX.
4. Inopinant- forma corectă a cuvântului este inopinat şi înseamnă, conform Dicţionarului Explicativ al Limbii Române (DEX), neprevăzut, neaşteptat, o acţiune la care nu te gândeşti.
5. Monstră –forma corectă a cuvântului este mostră, dar 8 din 10 români, adaugă sunetul N în acest cuvânt.
6. Vroiam – forma corectă a cuvântului este voiam sau vream. În limba română nu există verbul a vroi. Așadar vroiam este o combinație a celor două verbe deja existente în limba română: voiam+vream.
7. Așează – forma corectă este așază și nu așează, puțină lume știe că forma verbului a așeza, la persoana a treia este așază.
8. Examen – foarte mulți români folosesc în vorbire forma ”ecsamen” în loc de “egzamen”.
9. Chibrite – forma corectă este chibrituri.
10. Bacnotă – forma corectă este bancnotă, dar foarte mulţi vorbitori de limba română folosesc forma greşită.
11. Flebeţe – forma corectă a cuvântului este febleţe – cuvânt ce desemnează înclinaţie, slăbiciune, atracţie pe care o simte cineva pentru o persoană. (DEX 1998).
12. Ultimile – forma corectă este ultimele.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri