Comunitatea românească din Australia

Australia

În Australia trăiesc aproape 20.000 de români. Cei mai mulţi au dublă cetăţenie, dar există şi un număr însemnat de membri ai comunităţii care deţin doar rezidenţă temporară sau permanentă.

Autorităţile australiene sprijină păstrarea şi exprimarea identităţii lingvistice, culturale şi religioase româneşti.

Românii din Australia dispun de numeroase lăcaşuri de cult în care serviciul religios este oficiat în limba română, indiferent de credinţă. Bisericile româneşti derulează diverse programe culturale sau proiecte editoriale în limba română. Şcolile parohiale organizează cursuri de limba română pentru copiii din comunitate, în regimul şcolilor de duminică.

În prezent, singura instituţie de predare a limbii române, acreditată de guvernul local, este Şcoala Etnică Comunitară din Melbourne.

În statul New South Wales, Biblioteca “Mihai Eminescu” dispune de un fond generos de carte românească.

Mass-media în limba română include publicaţii, posturi de radio şi chiar o staţie tv, care preia emisiunile difuzate de TVR Internaţional.

Noua Zeelandă

Comunitatea românească numără aproximativ 3.000 de persoane. Cei mai mulţi români s-au stabilit aici după 1989, preferând marile oraşe: Auckland, Wellington şi Christchurch. Media de vârstă a comunităţii este scăzută, membrii acesteia fiind studenţi sau angajaţi ai companiilor neozeelandeze.

Există asociaţii şi mijloace mass media româneşti. În septembrie 2008, la iniţiativa unei asociaţii româneşti, a fost deschisă o şcoală românească la Auckland.

Parohiile ortodoxe româneşti asigură asistenţa religioasă în limba maternă, fiind implicate în diferite proiecte culturale şi sociale. În cadrul Bisericii Ortodoxe Române din Wellington se organizează o şcoală de duminică cu predare în limba română.