BBC prezintă viața de coșmar a unor șoferi români de tir în Europa: “Au ajuns sclavii cabinelor de tir”

După ce a prezentat viața de-a dreptul îngrozitoare a româncelor care muncesc pe plantațiile din sudul Italiei, presa britanică prezintă o nouă categorie de est europeni, foarte mulți dintre ei români, exploatați de mari firme europene. 

Viaţa de coşmar pentru angajaţii care transportă produsele unuia dintre cei mai mari retaileri europeni de mobilier, Ikea, companie care are afaceri şi pe piaţa din România a fost prezentată pe larg într-o anchetă jurnalistică. 

O anchetă a jurnaliştilor de la BBC arată că şoferii est-europeni, mulţi dintre ei români, sunt plătiţi chiar şi de patru ori mai puţin decât colegii lor din statele vestice. Veniturile mizere îi transformă în prizonieri ai cabinelor de TIR în care lucrează.

Trăiesc luni de zile în camion şi dorm în saci de dormit chiar în vehiculele pe care le conduc, a declarat pentru BBC un şofer din România. Este însă o practică larg răspândită în multe dintre marile companii occidentale, concluzionează realizatorii anchetei care citează şi răspunsul angajatorului şoferului român şi care se mărgineşte să se declare “întristat de mărturiile” conducătorilor auto.

Șoferul român, pe nume Emilian, le-a mai mărturisit reporterilor că mută produse ale companiei peste tot în Europa și că are un salariu de mizerie în comparație cu un șofer danez de exemplu. Românul este agajat al unei subsidiare a firmei norvegiene Brink, care se află în Slovacia, așa că locul lui de muncă este trecut în Slovacia chiar dacă nu se află niciodată acolo.

El a mai spus că este nevoit să doarmă în cabina camionului deoarece primește aproximativ 45 de euro pentru cheltuielile zilnice (cazare și masă) o sumă mult prea mică pentru a îi permite să se și cazeze și să și mănânce.

Vezi mai jos articolul complet de pe BBC

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri