Camera Deputaților a respins ordonanțele lui Cioloș cu privire la Cumințenia Pământului

Camera Deputaţilor a respins marţi, 28 februarie, ordonanţele de urgenţă ale Guvernului 10/2016 şi 19/2016 referitoare la achiziţionarea sculpturii lui Constantin Brâncuşi “Cuminţenia Pământului”, adoptând, însă, un amendament care permite celor care au făcut donaţii să-şi recupereze banii, informează Agerpres

Amendamentul la ordonanţa 10/2016 prevede că efectele juridice produse de aceasta, în perioada aplicării, se menţin, ca urmare cei care au făcut donaţii pentru achiziţionarea lucrării îşi vor putea recupera banii.

Astfel, deputaţii au respins, cu 201 voturi “pentru”, 31 ”împotrivă” şi 61 abţineri, OUG 10/2016 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea asigurării resurselor financiare pentru achiziţionarea unui bun aparţinând patrimoniului cultural naţional mobil, clasat în categoria Tezaurul patrimoniului cultural naţional mobil – “Cuminţenia Pământului”, precum şi cu 205 voturi “pentru”, 32 “contra” şi 59 abţineri, OUG 19/2016 pentru completarea acesteia.

Ordonanța de urgență 10/2016 avea ca obiect de reglementare stabilirea măsurilor necesare în vederea asigurării resurselor financiare pentru achiziționarea ”Cumințeniei Pământului”, iar ordonanța de urgență 19/2016 stabilea și alte pârghii de strângere a donațiilor (parteneriate cu ONG, utilizarea colectării prin serviciile de mesagerie scurtă — SMS, donații online etc.), precum și prin diferitele colaborări cu persoanele juridice din sectorul privat.

Deputatul UDMR Marton Arpad a precizat, la dezbateri, că ordonanțele nu-și mai au rostul pentru că efectele lor au devenit caduce și, ca atare, trebuie respinse. “Dacă noi dorim să achiziționăm în domeniul public al statului opere noi, anual în bugetul de stat trebuie să avem o sumă”, a afirmat Marton Arpad.

Deputatul liberal Gigel Știrbu, președintele Comisiei de cultură, a menționat că totul a plecat de la ”o intenție lăudabilă” de a cumpăra ”Cumințenia Pământului” și a spus că acest demers trebuie continuat.

Camera Deputaților este for decizional.

 

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri