Ce spune Consiliul European astăzi despre ieșirea Marii Britanii din UE

Televiziunea Română a prezentat astăzi principalele elemente ale rezoluției Consiliului European care are loc în aceste momente la Bruxelles, rezoluție care face trimitere la referendumul desfășurat în Marea Britanie și la poziția statelor europene cu privire la BREXIT. Aceasta va fi supusă la vot și dacă nu vor apărea opinii contrare, va fi adoptată de liderii statelor europene prezenți la Consiliu. 

Rezoluţia de astăzi consemnează că Parlamentul European „ia act de dorinţa cetăţenilor Regatului Unit de a părăsi Uniunea Europeană; subliniază că voinţa poporului trebuie să fie respectată în întregime şi pe deplin, începând cu activarea imediată a articolului 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană, subliniază faptul că acesta este un moment critic pentru UE: interesele şi aşteptările cetăţenilor Uniunii trebuie readuse în centrul dezbaterii; proiectul european trebuie să fie relansat chiar acum”.

Documentul  arată şi că voinţa cetăţenilor Regatului Unit ar trebui respectată prin aplicarea rapidă şi coerentă a procedurii de retragere, dar şi că negocierile în temeiul articolului 50 trebuie să înceapă imediat după comunicarea notificării oficiale şi, în acelaşi timp, „atrage atenţia asupra faptului că, pentru a preveni incertitudini cu efecte negative pentru toţi şi pentru a proteja integritatea Uniunii, notificarea menţionată la articolul 50 din TUE trebuie să aibă loc imediat; prin urmare, solicită prim-ministrului Regatului Unit să notifice rezultatul referendumului Consiliului European din 28-29 iunie; această notificare va iniţia procedura de retragere”.

Parlamentul European sugerează, în această rezoluţie, că este nevoie de reforme care trebuie să conducă la o Uniune care să răspundă aşteptărilor cetăţenilor şi „solicită elaborarea unei foi de parcurs pentru o Uniune mai bună, bazată pe exploatarea deplină a Tratatului de la Lisabona, care să fie completată de o revizuire a tratatului”,dar şi că organismul „are intenţia de a aduce modificări în organizarea sa internă, pentru a reflecta voinţa cetăţenilor Regatului Unit de a se retrage din Uniunea Europeană”.

Un episod interesant s-a petrecut astăzi între Nigel Farage și Jean-Claude Juncker care par să-și fi spus cateva cuvinte împaciuitoare care au dus la un sărut pe obraz din partea șefului Comisiei Europene. Vezi mai jos videoul care face înconjurul lumii:

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri