Cetățenia germană: după câți ani de REZIDENŢĂ poți aplica

Dacă locuiți permanent în Germania, dar nu aveţi cetățenia germană, puteți solicita naturalizarea. Pentru a face acest lucru, trebuie să îndepliniți anumite cerințe.

Bine de știut: cetăţenii români nu pierd cetățenia română la dobândirea cetățeniei germane. 5.900 de români au primit în 2020 cetățenia germană. Este cel mai mare număr dintr-un stat membru al UE. Mai multe informaţii aici:

Ce drepturi poţi avea ca cetățean german

Odată cu naturalizarea, devii un cetățean egal al Republicii Federale Germania cu toate drepturile și obligațiile civile:

– drepturi de vot activ și pasiv, atât la alegerile locale, cât și la cele federale

– acces la statutul de funcționar guvernamental

– protecţie consulară în străinătate

– toate drepturile garantate de Legea fundamentală a Republicii Federale Germania

– scutirea de viză în multe țări din întreaga lume

Naturalizarea, adică acordarea cetățeniei germane unui străin prin reședința permanentă în Germania, nu are loc automat. Un imigrant care îndeplinește condițiile specificate trebuie să solicite cetățenia germană.

Toți străinii cu vârsta de 16 ani și peste solicită pe cont propriu, în timp ce părinții solicită naturalizarea pentru copiii și adolescenții cu vârsta de până la 16 ani.

Cetățenia germană: Cerințe pentru depunerea unei cereri de naturalizare

Orice persoană care a locuit în mod legal și permanent în Germania timp de opt ani are dreptul la naturalizare în următoarele condiții:

– trece așa-numitul TEST PENTRU CETĂȚENIA GERMANĂ;

– dovediți că aveți resurse financiare care vă permit să locuiți în Germania fără a utiliza alocația socială Hartz IV și alte beneficii sociale;

– demonstraţi cunoașterea limbii germane la nivelul B1 conform Sistemului european de descriere a limbilor

– acceptaţi ordinea fundamentală libertariană, democratică, prevăzută de Legea fundamentală a Republicii Federale Germania.

– persoana care solicită naturalizarea nu poate fi condamnată pentru o infracțiune.

Unde solicitați cetățenia germană

În Republica Federală Germania, acordarea cetățeniei este responsabilitatea landurilor. Informațiile despre biroul care este competent pentru naturalizare pot fi obținute de la oficiul municipal din locul de reședință și de la birourile locale de consiliere pentru străini sau migranți.

Testul de cetățenie

Cunoașterea sistemului juridic și social și a condițiilor de viață din Germania necesare pentru naturalizare este de obicei confirmată cu un test de cetățenie.

Testul constă în 33 de întrebări, dintre care trei se referă la statul federal de reședință. Pentru fiecare întrebare, trebuie să indicați răspunsul corect din patru posibile. Pentru a promova examenul, trebuie să răspundeţi corect la 17 întrebări.

Excepţiile! Nu trebuie să susțineți testul dacă aveți sub 16 ani sau dacă nu puteți îndeplini cerințele din cauza unei boli, a unui handicap sau a vârstei. De asemenea, sunt scutite de testul de naturalizare și persoanele care dețin certificat de absolvire a școlii germane sau pot dovedi că și-au absolvit cu succes studiile la o universitate germană în domeniile drept, societate, științe sociale, științe politice sau administrative.

Centrul de testare online BAMF

Pe site-ul web al Oficiului Federal pentru Migrație și Refugiați din Germania (BAMF), puteți susține un test simulat de cetățenie și puteți vedea catalogul complet al întrebărilor posibile.

Test de naturalizare online

Catalog general online

Testul online al Oficiului Federal pentru Migrație și Refugiați este gratuit.

Diverse tipuri de școli private oferă cursuri de pregătire pentru testul de cetățenie. Aceste lecții sunt de obicei plătite. Prețurile cursurilor sunt stabilite de organizatorii acestora.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri