Compania britanică Alison Hayes închide o întreagă fabrică în România pe motiv de creștere a salariului minim și BREXIT

Cel mai mare producător de textile din România, Alison Hayes, a decis să închidă fabrica de la Urziceni din cauza creşterii salariului minim, a infrastructurii proaste şi a efectelor Brexit-ului, a transmis acum câteva zile Ziarul Financiar citat de adevarul.ro.

Britanicii de la Alison Hayes reprezintă cel mai mare producător de textile din România, consideră cei de la Adevărul plecând de la cifra de afaceri a acestei companii din 2015. Aceştia au decis închiderea fabricii de la Urziceni, unde lucrează 350 croitorese şi cusătorese. Motivul principal din spatele acestei hotărâri este creşterea costurilor de producţie care a survenit ca urmare a schimbărilor recente din economia locală, dar şi din cea britanică.

“Nu suntem împotriva creşterii salariului mi­nim din Romania, ba chiar credem că este prea mic dacă ne uităm la Europa. Totuşi, dacă luăm în calcul majorările acestuia, taxele prea mari şi lipsa de infrastructură, atunci realizăm că avem un cost de producţie prea mare în România”, a declarat Nicolas Georghiades, directorul operaţional al Alison Hayes şi unul dintre acţionari.

 Alison Hayes reprezintă cel mai mare angajator din oraşul Urziceni, care numără în jur de 15.000 de locuitori. Deşi britanicii au închis linia de producţie din Urziceni, aceştia vor păstra centrul de design, unde lucrează 220 de angajaţi. O parte din comenzile care ar fi trebuit să fie realizate la Urziceni, va fi preluată de o fabrică de la Buzău, lăsând restul pe seama subcontractorilor.

De obicei, salariiile din industria textilă sunt apropiate de salariul minim. În România, salariul minim brut a ajuns începand cu acest an la 1.450 de lei brut (1.065 de lei net) după a opta majorare din ultimii doisprezece ani. La fabrica de la Urziceni, unde se produceau cele mai scumpe şi complexe produse, croitorii şi cusătorii primeau 1.800 – 2.000 de lei brut (1.300 – 1.435 de lei net), potrivit declaraţiilor lui Georghiades.

Nu putem decât să ne întrebăm dacă nu cumva salariile de nimic plătite angajaților români de această companie britanică au fost principala cauză a deschiderii de sucursale în România.

 

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri