Cum poţi susţine DNA să cureţe România? Cum poţi sesiza o faptă de corupţie? Citeşte mai jos

În ultimii ani Direcţia Naţională Anticorupţie a devenit simbolul curăţării societăţii româneşti de metehnele trecutului. Românii au început să prindă curaj şi să-i denunţe pe cei care, până de curând, păreau mai degrabă protejaţi de sistem. Dar cruciada celor  peste 100 de procurori ai DNA trebuie susţinută de societatea românească dacă vrem cu adevărat să trăim într-o ţară în care valorile să fie la locul lor, nu cu susul în jos. Cu toţii intrăm la un moment dat, în contact cu fapte şi întâmplări pe care nu le considerăm normale şi pe care le vrem eradicate. Dar ce facem în acest sens?

Mai jos vă prezentăm câteva elemente generale, preluate de pe siteul oficial al Direcţiei Generale Anticorupţie, referitoare la modul în care poate fi sesizată această instituţie şi la descrierea faptelor pe care le poate ancheta.

Conform descrierii de siteul oficial Direcția Națională Anticorupție (DNA) este o structură de parchet specializată în combaterea corupției mari și medii. Este creată ca un instrument necesar în descoperirea, investigarea și aducerea în fața instanței a cazurilor de corupție medie și mare. Prin activitatea sa, contribuie la reducerea corupției, în sprijinul unei societăți democratice apropiate de valorile europene. “

CUM POŢI SESIZA DNA

Aveţi posibilitatea să faceţi o sesizare direct pe siteul DNA, completând un formular on-line pentru comunicare de date despre acte de corupție sau la adresa  de e-mail [email protected] sau  telefonul anticorupției (004)021.312.73.99, care funcționează permanent.

CE TREBUIE SĂ CONŢINĂ O SESIZARE

Dacă doriţi să faceţi o sesizare completă în conformitate cu Codul de procedură penală, articolul 289 și la articolul 290 acesta trebuie să cuprindă obligatoriu anumite elemente:

 Aceste elemente sunt:

  • Numele și prenumele
  • Datele de identificare (adresă, CNP)
  • Indicarea făptuitorului, dacă este cunoscut
  • Descrierea faptei care formează obiectul plângerii
  • Indicarea mijloacelor de probă
  • Data și semnătura

Iată şi un model de sesizare

Model de sesizare (plângere sau denunț)

Domnule Procuror Şef Direcție (Domnule Procuror Şef),

Subsemnatul(a) ………………., domiciliat(ă) în (localitatea) ……., strada ………., nr. …….., bl. ………., sc. ………, et. ……., ap. ……., județ (sector) ….., cod poștal ….., titular al cărții de identitate seria ……, nr. ……., CNP ……,

în temeiul art. 289 (respectiv, art.290) din Codul procedură penală, formulez prezenta(ul)

PLÂNGERE (DENUNŢ)

împotriva numitului(ei)* …………………….. domiciliat(ă) în (localitatea) ………., strada …….., nr. ……….., bl. ……., sc. ………, et. ……, ap. …….., județ (sector) ……., cod poștal …….., titular al cărții de identitate seria ……., nr. ……., CNP ………,

faptul că ………..(se descriu faptele)

Dovada săvârșirii infracțiunilor o fac cu următoarele mijloace de probă:……………………………………

Data Semnătura

CE ÎNSEAMNĂ FAPTA DE CORUPŢIE?

În sens larg, corupție este abatere de la moralitate, de la cinste, de la datorie.
Ca expresie a relației dintre autorități și cetățeni, corupția reprezintă folosirea discreționară a poziției sau a funcției, prin recurgerea la mijloace ilicite sau ilegale, în scopul obținerii unor interese personale sau de grup.
Pentru ca o faptă de corupție să constituie infracțiune și, prin urmare sa fie supusă sancțiunilor penale, trebuie să întrunească elementele prevăzute de legea penală. 

Legea penală română sancționează infracțiuni clasice de corupție, precum:


Alături de acestea, legea penală prevede și alte infracțiuni considerate a fi asimilate sau în legătură directă cu cele de corupție.

Infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție, conform Legii 78/2000


Infracțiuni în legătură directă cu infracțiunile de corupție, conform legii 78/2000

Mai multe informaţii despre DNA si modalitatea în care puteţi sprijini demersurile acestei instituţii găsiţi pe siteul oficial.

Le urăm, procurorilor DNA, spor la eradicarea corupţiei  şi le transmitem că  românii oneşti, cei care muncesc şi trăiesc cinstit, sunt alături de ei!

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri