Curtea Constituțională a rămas în pronunțare pe OUG 13. Vezi argumentele aduse de Avocatul Poporului

Curtea Constituțională a României (CCR) a rămas în pronunțare, joi, asupra sesizării Avocatului Poporului privind neconstituționalitatea Ordonanței de Urgență a Guvernului referitoare la modificarea Codului penal și Codului de procedură penală transmite Agerpres.

Argumentele care au stat la baza sesizării privitoare la OUG 13/2017 au fost prezentate, la începutul ședinței, de reprezentanta Avocatului Poporului. Ea a susținut, totodată, legalitatea sesizărilor formulate inclusiv în cazul ordonanțelor de urgență care nu au intrat în vigoare.

“Potrivit articolului 146, litera d din Constituție, Curtea Constituțională hotărăște asupra excepțiilor de neconstituționalitate privind legile și ordonanțele. (…) Excepția de neconstituționalitate poate fi ridicată și de către Avocatul Poporului. Prin urmare, nu se face nicio referire la faptul dacă respectiva ordonanță de urgență trebuie să fie sau nu în vigoare. Același text întâlnim și în legea noastră de organizare, (…) unde spune că Avocatul Poporului poate sesiza direct Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate a legilor și ordonanțelor. Prin urmare, nici în textul constituțional, nici în textul legal nu este prevăzută sintagma ‘în vigoare’. Acesta este un motiv în plus pentru care apreciem că este necesar ca onorata Curte să se pronunțe pe excepția noastră de constituționalitate pe fond”, a spus reprezentanta Avocatului Poporului.

La rândul său, reprezentantul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) a susținut necesitatea unei pronunțări a CCR pe fondul sesizării Avocatului Poporului, deoarece o pronunțare după momentul în care OUG 13/2017 ar intra în vigoare, ca urmare a unei eventuale respingeri în Parlament a ordonanței de urgență care o abrogă, o decizie de neconstituționalitate ar fi tardivă.

“De asemenea, prin decizia Curții, eu consider că ar trebui statuat că în domeniul legii penale mai favorabile nu se pot pronunța ordonanțe de urgență, întrucât acestea, de principiu, nu pot fi examinate de Curte, intrând în vigoare în aceeași zi în care sunt publicate. (…) De asemenea, în principiu, o reglementare cu privire la legea penală mai favorabilă este o reglementare care afectează protecția drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, iar OUG 13/2017 afectează protecția drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor”, a afirmat reprezentantul PÎCCJ.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a anunțat, săptămâna trecută, că a decis să sesizeze CCR cu privire la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor OUG 13/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.

 

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri