Român condamnat în Irlanda după ce a primit 280.000 de euro gratis, dar ilegal de la stat

Un român a fost condamnat pentru „cea mai mare fraudă din istoria serviciilor sociale din Irlanda”, a relatat zilele trecute publicația The Irish Sun. Adrian Văduva, un cetățean român de 44 de ani, a cerut în mod nelegal  și a și reușit să obțină  peste 280.000 de euro de la Serviciile de Asistență Socială , între anii  1999 și 2015.

Adrian Văduva  a fost condamnat la trei ani de închisoare, după ce a pledat vinovat la Curtea Penală din Wexford pentru utilizarea frauduloasă documentelor și plăților  privind  asistența socială, ajutor pentru chirie și ajutor suplimentar.

Conform Irish Sun, românul a folofit un nume fals pentru a obține ajutoarele sociale, Eduard Preda, după ce a cerut și a primit azil în Irlanda, în anul 1999. După ce România a intrat în Uniunea Europeană, din 2008, Văduva s-a lăcomit și a început să ceară ajutoare sociale și pe numele său adevărat, în timp ce obținea bani și sub identitate falsă cu numele de Eduard Preda.

Reprezentanții serviciilor sociale și-au dat seama că lucurile sunt ciudate cu cele două nume în anul 2016, când programul de recunoaștere facială folosit de autorități a demonstrat  că Preda și Văduva sunt, de fapt, una și aceeași persoană.

Utilizând  cele două nume, Adrian Văduva a primit ilegal de la statul irlandez nu mai puțin de 280.828 de euro. Românul a încasat  161.00 de euro sub numele de Eduard Preda, iar restul pe numele său real

În ultimii ani, Departamentul de Protecție Socială din Irlanda a introdus un program de recunoaștere facială, iar toți beneficiarii de asistență au fost chemați pentru a fi fotografiați.

„Preda” a fost fotografiat în 2015, iar Văduva în 2016. Noul sistem a arătat că este vorba despre una și aceeași persoană, iar românul a fost arestat în iunie, anul trecut. El a admis frauda, inclusiv închirierea unui apartament în Wexford ce figura pe numele Eduard Preda.

Văduva a declarat că o mare parte din bani a trimis-o mamei sale, în România, iar restul i-a folosit pentru a trăi. Când a fost arestat, acesta avea la el 20 de euro, iar conturile sale bancare erau goale. În timpul interogatoriilor, Văduva a început să plângă, același lucru l-a făcut și pe parcursul procesului.

Vezi mai jos știrea din presa irlandeză:

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri