Dacă știai cum o să evolueze România tu l-ai fi împușcat pe Ceaușescu?

La 25 de ani de la procesul sumar al soților Ceaușescu societatea românească este împărțită în ceea ce privește executarea acestora. Că trebuiau închiși, judecați și condamnați pentru multe capete de acuzare este una. Dar când vine vorba despre execuția  care a avut într-o zi sfântă și într-un mod dezonorant pentru o societate care căuta libertatea și democrația punctele de vedere sunt din ce în ce mai diverse.

În momentul execuției marea majoritate a românilor a răsuflat ușurată, copleșită, la vremea respectivă de zecile de mii de morți care erau fabricați prin diverse instituții media din țară și străinătate. Acum, după un sfert de veac de tranziție din ce în ce mai multe voci spun că Ceaușescu ar fi putut sta în calea celor care au ținut cu tot dinadinsul să ia puterea și să jefuiască România.

Daca ar fi stat în puterea ta tu, în lumina celor întâmplate în ultimii 25 de ani…l-ai fi împușcat pe Nicolae Ceaușecu pe 25 decembrie 1989?

Ionel Boeru, membru in plutonul de executie al sotilor Ceausescu: Sunt inca agitat cand vorbesc despre asta/ Toata lumea voia sa fie atunci in locul nostru. Acum, nimeni nu mai vrea

 

Decembrie 1989, ziua de Craciun: dictatorul roman Nicolae Ceausescu si sotia sa, Elena, sunt executati prin impuscare, dupa o sentinta pronuntata in mai putin de doua minute. Evenimentul se producea in urma cu 25 de ani la Targoviste, dupa ce cuplul fugise din Capitala cu un elicopter de pe cladirea Comitetului Central.

Procesul sotilor Ceausescu a inceput pe 25 decembrie 1989, la ora 13:20, cei doi fiind acuzati de genocid, subminarea puterii de stat prin organizarea de actiuni armate impotriva poporului, subminarea economiei nationale si incercarea de a fugi din tara pe baza unor fonduri de un miliard de dolari, depuse in bancile din strainatate.

In jurul orei 14.40 procesul s-a incheiat, iar sentinta de condamnare la moarte a fost pronuntata la ora 14.45.

Nicolae si Elena Ceausescu au fost executati cinci minute mai tarziu, in curtea garnizoanei.

Procesul si executia au fost filmate iar imaginile au facut inconjurul lumii, fiind difuzate si de Televiziunea Romana.

Judecatorul care i-a condamnat la moarte pe sotii Ceausescu, colonelul de justitie Gica Popa, s-a sinucis la 1 martie 1990.

Dupa executarea sotilor Ceausescu, sentinta Tribunalului Extraordinar Militar a fost luata in evidenta in registrul de executari penale, unde figureaza la pozitia 1/1989, insa in niciun alt registru (opis, condica de sedinta, condica de termene, registrul general de dosare) nu aparea inregistrat dosarul propriu-zis.

https://www.youtube.com/watch?v=XsRQP7TifME

Related Articles

1 COMMENT

  1. Intrebarea e formulata gresit. Ce vrea autorul acestui articol sa afle defapt e daca lumea crede ca ar fii fost mai bine ca Romania sa fie inca sub regim comunist, condusa de Ceausescu (sau altcineva daca Ceausescu ar fii murit). In contextul revolutiei din ’89, faptul ca Ceausescu a fost impuscat nu constituie decat un act criminal. El ar fii fost inlaturat oricum. Instaurarea democratiei in Romania a fost un act necesar si fara indoiala un mare pas inainte facut de tara noastra. Ceausescu trebuia sa fie judecat si lasat sa-si ispaseasca sentinta cu demnitate, nu pus la zid si executat. Problema e ca Iliescu a reluat legatura cu Moscova care fusese abandonata de Ceausescu, dovada fiind faptul ca pe durata revolutiei cetateni rusi (probabil agenti kgb) erau transportati pe teritoriul Romaniei. Fara a jigni adevaratii eroi ai revolutiei, ce s-a intamplat in ’89, din perspectiva lui Iliescu, arata mai degraba a lovitura de stat.

Comments are closed.

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri