Filmul înregistrat pe camerele de supraveghere de la Kaufland Odorheiu Secuiesc. Cum a acţionat vloggerul care a provocat scandalul micilor în secuime

O înregistrare video de peste 10 minute, făcută cu camerele de supraveghere instalate pe centrul comercial Kaufland din Odorheiu Secuiesc, pune într-o lumină nouă incidentul în urma căruia un vlogger n-ar fi fost servit de vânzători pentru că nu vorbea limba română.

Jurnalistul Lucian Mîndruţă a făcut publice, pe blogul său, imaginile de la camerele de supraveghere ale magazinului Kaufland de la Odorheiu Secuiesc. În înregistrarea din 31 august, se observă că autorul filmării care a stârnit un adevărat scandal în România, autopromovat sub numele “Miliţianul”, a mers de mai multe ori la fast-food-ul din exteriorul magazinul, cu numele Grill (Imbiss), şi a intrat în supermarket înainte să facă acea filmare care a inflamat spiritele.

Potrivit lui Andrei Rădulescu, şefului magazinului Kaufland, din înregistrările video se poate observa că autorul filmului a făcut trei drumuri la Grill. Rădulescu spune că vânzătoarea i-a răspuns prima dată în limba română, informându-l că nu-l poate servi fiindcă fast-food-ul se deschide abia la ora 10.00.

Ulterior, vloggerul a intrat în supermarket. A revenit a doua oară şi i-a cerut vânzătoarei tacâmuri. Potrivit lui Rădulescu, din imagini rezultă că barbatul a primit şi tacâmuri. Apoi, bărbatul a mai intrat o dată în supermarket, iar la ieşire s-a dus către maşină personală aflată în parcarea centrului comercial. Ulterior, a revenit pentru a treia oară la Grill cu camera video pornită. A rezultat filmul de mai jos, ajuns între timp viral. 

„Prima oară clientul a cerut o porţie de mici. Şi vânzătoarea i-a zis: «Deschidem la ora 10.00». În română. Clientul a părut că înţeles şi a plecat. Se vede şi pe cameră. S-a întors la câteva minute şi a cerut tacâmuri. Le-a primit. Şi apoi… Apoi, spune Andrei, «a treia oară când s-a întors i-a spus vânzătoarei în ungureşte să i se explice de ce magazinul se deschide la ora 8 şi Imbiss la ora 10». Stai, asta nu e pe film? îl întreb pe Andrei? Nu. Nu e pe film. A treia oară a stat 10 minute. Dar nu a lăsat tot pe filmul de pe youtube”. Deci clientul nervos vorbea ungureşte? întreb eu. «Perfect, zice fata. Fără accent şi fără greşeli gramaticale», povesteşte Andrei. Şi ce s-a întâmplat mai departe? Păi, fata i-a răspuns, tot în română că deschide la 10. N-a intrat în jocul lui, dar i s-a părut şi ei o provocare. Mi-a povestit că nu s-a simţit deloc confortabil“, scrie Lucian Mîndruţă pe blogul personal.

Inspectorii „păreau să fi venit chitiţi“

Managerul Kaufland a mai afirmat că inspectorii de la Protecţia Consumatorului Harghita, trimişi de directorul Comisariatului Regional de la Braşov, „păreau să fi venit chitiţi“. Rădulescu susţine că încă de la începutul controlului i s-a zis: „va trebui să vă dăm amendă“.

Cei doi inspectori, de etnie maghiară, au verificat activitatea de la Imbiss, unde erau două femei, de etnie maghiară, una care servea şi vorbea bine româneşte, şi alta care gătea , dar care se exprimă mai greu. Comisarii au întrebat-o pe cea care nu ştie bine româneşte ce meniuri are şi chestiuni legate de gramaj. Femeia – povesteşte Rădulescu lui Mândruţă – le-a zis că nu ştie şi că ea nu e de la Imbiss, ci din magazin.

„Andrei spune că a discutat cu ei despre vânzătoare: «ambele ştiu română, una se exprimă mai greu. Nimeni nu e profesor de română care să ne spună ce înseamnă perfect în română», scrie jurnalistul. La scurt timp a apărut în presa din judeţul Braşov un articol că ANPC a mers la Kaufland-ul din Odorheiu Secuiesc şi nu a fost servit. Managerul susţine a fost surprins de articol în contextul în care a fost acolo, cu comisarii la Imbiss, şi nu s-a petrecut ce s-a scris acolo.

Managerul mai zice că nu au mai avut probleme de acest gen, că nu au avut probleme cu românii, că la Kaufland-ul din Odorheiu Secuiesc au fost serviţi turişti din ţară şi străinătate, dar şi că el personal nu a avut probleme să nu fie servit în Secuime – „nu s-au întâmplat atitudini de genul «bă, ăsta e român, meh»“.

Rădulescu a discutat cu angajata despre incident şi spune că e un pic speriată, că susţine că nu a avut un comportament potrivit şi că era deja enervată când a venit vloggerul a treia oară la Imbiss:

„Toată lumea e de acord că angajata nu a reacţionat cum trebuie. Dar nici cu felul în care s-a purtat clientul nu sunt de acord. Suntem aici de 10 ani, avem turişti, nordici, ruşi, (n. r. cu) niciunii nu au fost probleme“.

Mai jos filmulețul postat de vlogger:

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri