Home » Români de pretutindeni » Un român va primi 20.000 de euro deoarece un irlandez l-a făcut hoț și mincinos

Un român va primi 20.000 de euro deoarece un irlandez l-a făcut hoț și mincinos

Un român care lucra ca agent de securitate în Dublin a primit 20.000 de euro despăgubire după ce s-a dovedit că a fost hărțuit rasial de către proprietarul hotelului la care lucra.  Conform  Irish Examiner Ioan Florin Rusu era de serviciu la intrarea în hotel, pe 26 iunie 2015, când hotelierul i-a spus că toți românii sunt hoți și mincinoși.

„Românii sunt hoți și mincinoși. Polițiștii români fură portofele și telefoane din barul hotelului”, a spus proprietarul clădirii situată în centrul capitalei irlandeze.

Cei doi au apărut în fața Comisiei pentru Relații de Muncă (WRC), unde Rusu a declarat că hotelierul i-a spus să plece la el acasă. Românul a anunțat firma de securitate pentru care lucra, Senture Security, iar supraveghetorul său i-a spus să meargă acasă și să îl contacteze a doua zi.

În ziua următoare a fost anunțat că nu va mai lucra la hotelul irlandezului, ci va fi trimis în alte locații. A așteptat să primească de muncă, însă în zadar.

Reprezentanții firmei de securitate au sus că nu neagă faptul că Rusu a fost hărțuit de patronul hotelului și nu a negat cele spuse de acesta la adresa românului, mai scrie Irish Examiner. Aceștia au mai spus că atunci când au fost informați au luat imediat măsuri pentru a-l proteja pe angajat.

Rusu a mai declarat comisiei că nu era pentru prima oară când hotelierul făcea remarci rasiste. Acesta i-ar mai fi spus unui agent de securitate să se ducă la el acasă și l-ar fi numit „măgar”. De asemenea, românul a mai spus că de cele mai multe ori irlandezul era beat.
În cele din urmă, românul a găsit de muncă la o altă companie de securitate, unde însă câștiga foarte puțin, ceea ce l-a făcut să se întoarcă în România, unde locuiește acum. El a călătorit în Irlanda pentru audierea cazului său.

Jurista Orla Jones, cea care s-a ocupat de caz, a spus că Rusu a fost hărțuit pe motivul naționalității și rasei sale și că Senture Security nu a luat nicio măsură ca urmare a plângerii acestuia.

Ea a mai declarat că Senture Security nu ar fi tratat la fel un angajat irlandez și că l-a supus pe român unui tratament mai puțin favorabil din motive rasiale.

Jones a mai apreciat că Rusu a fost concediat din cauza plângerii pe care a făcut-o și că a fost hărțuit și de hotelier.

 

Vezi și asta

Români păcăliți cu oeferte de muncă în Spania. Munceau și 14 ore pe zi și nu erau plătiți

Mai mulți români înșelați cu oferte de muncă în agricultură au făcut un denunț la poliția …