Guvernul a adoptat OUG pentru grațiere. Strada a fost învinsă?

În această seară Guvernu a adoptat Ordonanțele de Urgență care au fost atât de contestate de românii care au ieșit zilele trecute în stradă dar și de președintele Klaus Iohannis.

Într-o conferință de presă care are loc în aceste momente ministrul justiției a anunțat oficial că aceste ordonanțe au fost adoptate de Guvern și vor intra în vigoare la publicarea lor în Monitorul Oficial, lucru care se va întâmpla, cel mai probabil mâine.

„Am adoptat o serie de măsuri care vizează evitarea unei hotărâri pilot a CEDO şi în acest sens am adoptat proiectul de lege privind graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative privative de libertate. ce-al de-al doilea proiect de lege vizează Legea pentru completarea Legii 254/2013 ptivind executarea pedepselor“ a declarat Florin Iordache.  „La abuz în serviciu, acea plângere prealabilă pe care cetăţenii au invocat-o  a fost eliminată. Cuantumul a rămas în valoare de 200.000 de lei. Ce e sub 200.000, nu e sancţionat penal dar paguba se recuperează“, a spus Iordache despre abuzul în serviciu.

Întrebat de aceste modificări şi de anumite aspecte ale ordonanţei privind modificarea Codurilor Penale, Iordache a subliniat: „Legile le face fie Guvernul, fie Parlamentul. Invit Parlamentul să modifice această ordonanţă în cazul în care vrea“, a spus ministrul Justiţiei.  „Parlamentul avea posibilitatea şi obligaţia să le facă în 45 de zile şi nu le-a făcut. Oportunitatea am stabilit-o noi“, a precizat Iordache fiind întrebat de ce nu a mers în Parlament cu un proiect de lege.

Proiectul de OUG iniţial, care modifică prevederi din Codul Penal şi din Codul de Procedură Penală, lua în calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la 7 la 3 ani de detenţie nivelul maxim al pedepsei şi eliminând sancţiunea cu interdicţia privind ocuparea unei funcţii publice.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri