Kovesi a dezvăluit câte dosare ale DNA au fost întoarse definitiv de judecători anul trecut

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat marți seara la Radio România Actualități că Direcția Națională Anticorupție  a trimis, în anul 2016, 403 dosare în instanțele de judecată, iar dintre acestea doar 4 au fost restituite definitiv la procurori de către judecători, relatează Agerpres.

“Anul trecut, procurorii au trimis în instanță 403 dosare. Dintre acestea, doar 4 dosare au fost restituite definitiv la DNA. Deci un procent de 1%. O restituire nu înseamnă finalul procesului penal. O restituire nu înseamnă că persoana care a fost cercetată este vinovată sau nevinovată, pentru că restituirea nu înseamnă o soluție definitivă. Au mai fost situații în care au fost restituite la DNA cauze, ulterior când s-au judecat din nou s-au dat și soluții de condamnare. O restituire nu înseamnă finalul procesului și nu înseamnă un verdict de vinovat sau nevinovat”, a spus Kovesi la Radio România Actualități (RRA).

Kovesi a mai spus că în ultimii trei ani DNA a trimis în judecată peste 1.170 de persoane pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, cuantumul prejudiciilor fiind de aproximativ 1 miliard de euro. Tot în ultimii trei ani, DNA a indisponibilizat bunuri în valoare de peste 1,5 miliarde euro, dintre care 600 milioane euro în anul 2016.

Kovesi a precizat că este foarte important ca Ministerul Finanțelor să recupereze aceste sume și banii să intre în bugetul statului.

Declarațiile șefei DNA au fost făcute în contextul în care o parte a presei din România duce o adevărată campanie împotriva acestei instituții și caută să demonstreze că procurorii nu reușesc să elaboreze dosare credibile.

 

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri