O lege care ne doare! Cei care susțin canonizarea lui Arsenie Boca riscă să fie arestați?

Legea promulgată acum câteva zile de președintele Iohannis face valuri în rândul internauților care nu acceptă ca libertatea de exprimare să fie pusă sub semnul zăngănitului de cătușe.

După interviul acordat de consilierul prezidențial Andrei Muraru, în care acesta s-a arătat foarte ferm în ceea ce privește aplicarea acestei legi în litera și spiritul ei, internetul a explodat practic și a pus la zid sau, după caz, a susținut prevederile acestei legi.

Conținutul legii este unul destul de simplist la prima vedere. Mă voi referii aici la o parte a sa care mă interesează în mod direct: „Fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii au doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenefobe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi.

Aceasta deoarece am prostul obicei să mai postez din când în când citate din Arsenie Boca, am semnat petiția pentru canonizarea acestuia și în general promovez ceea ce s-ar putea interpreta ca și un cult al personalității pentru cel care este supranumit de popor Sfântul Ardealului.  

Chiar dacă Arsenie Boca a negat constant apartenența la Mișcarea Legionară și la orice formațiune politică de astfel regimul comunist (alt factor interzis spre promovare de această lege) l-a arestat și anchetat din cauza legăturilor sale cu această mișcare. Mișcare care, de curând, a fost apreciată ca neavând nici o legătură cu fascismul de către Academia Română.

Dar niciodată Arsenie Boca nu a fost absolivit de vina închipuită sau nu găsită de comuniști așa că, în conformitate cu legile din România este considerat în continuare vinovat de legături cu Mișcarea Legionară și cu simpatizanții acesteia.

Așa că am o întrebare simplă. Voi fi arestată, împreună cu sutele de mii de români care îl promovează și apreciză pe Arsenie Boca? Nu de alta dar vreau să știu care este diferența între cătușele democrației și cele ale regimurilor totalitare. Sper, dacă tot o să merg la închisoare, să fie argumentele și nu bâta.

Țin să subliniez că este normal și corect să interzici promovarea criminalilor de război și a oricăror organizații care sunt responsabile de crime împotriva umanității. Dar excesele trebuie privite din toate unghiurile. Nu de alta dar ne putem trezi că vrând să construim o lume mai bună cădem în păcatul absurdului. Și România se pare că excelează la acest tip de comportament.

Vezi aici textul complet al legii.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri