Președintele României s-a întâlnit astăzi cu negociatorul șef pentru BREXIT. Ce au discutat despre românii din UK

Președintele Klaus Iohannis l-a primit joi, la Palatul Cotroceni, pe negociatorul șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, cu care a discutat despre protejarea drepturilor românilor aflați în Regatul Unit a transmis astăzi Agerpres.

“În cadrul discuțiilor, președintele Klaus Iohannis a subliniat că România are ca principală prioritate faptul ca prevederile Acordului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană să asigure protejarea drepturilor și intereselor cetățenilor români aflați în Regatul Unit. Astfel, aceștia ar trebui să beneficieze de drepturile deja dobândite și ulterior Brexit-ului”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Potrivit sursei citate, în cadrul întâlnirii, șeful statului a exprimat aprecierea față de maniera în care Comisia Europeană cooperează cu statele membre în dosarul referitor la retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

“Președintele României a insistat asupra importanței negocierii cât mai curând posibil a acestor aspecte legate de drepturile cetățenilor Uniunii Europene aflați în Marea Britanie. De asemenea, șeful statului a precizat că este necesar să se abordeze în prima fază a negocierilor și chestiunile financiare implicate de retragerea Marii Britanii din UE”, se mai precizează în comunicatul citat.

Șeful statului a subliniat și importanța deosebită a prezervării unității celor 27 de state membre ale Uniunii în negocierile privind Brexit-ul. Totodată, președintele Klaus Iohannis a menționat că România susține continuarea unei cooperări strânse a Uniunii Europene cu Marea Britanie în domeniile de interes comun și după retragerea acesteia din Uniune.

La rândul său, Michel Barnier a făcut o prezentare a stadiului pregătirilor pentru începerea negocierilor cu Regatul Unit al Marii Britanii. În context, au fost prezentate etapele și calendarul procesului, precum și strategia avută în vedere pentru desfășurarea negocierilor.

Negociatorul șef al Uniunii pentru Brexit a subliniat rolul important pe care România îl va avea în acest proces, ca stat care va deține Președinția Consiliului Uniunii Europene în primul semestru din 2019, perioadă în care este de așteptat să aibă loc ieșirea Marii Britanii din UE.

Precizări privind procedura de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană

Aceasta este reglementată de articolul 50 din Tratatul Uniunii şi are următoarele etape:

  1. Marea Britanie notifică Consiliului European intenţia de a se retrage din Uniunea Europeană.
  2. Consiliul European decide, prin consens, orientările (linii directoare) în baza cărora Uniunea Europeană negociază şi încheie cu Regatul Unit un acord care stabileşte condiţiile de retragere, ţinând seama de cadrul viitoarelor sale relaţii cu Uniunea.
  3. Acordul de retragere se negociază în conformitate cu art. 218 din Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene – Comisia Europeană propune directive de negociere (mandatul) pe care Consiliul Uniunii Europene îl aprobă, adoptând decizia de autorizare a începerii negocierilor.
  4. Acordul se încheie în numele Uniunii Europene de către Consiliul Uniunii Europene, după aprobarea de către Parlamentul European (cu majoritate simplă) şi Consiliul Uniunii (cu majoritate calificată).
  5. Tratatele încetează să se aplice Marii Britanii de la data intrării în vigoare a acordului de retragere sau, cel mai târziu, la doi ani de la notificare (dacă în acest interval nu se ajunge la un acord de retragere). Consiliul European poate hotărî, în acord cu statul membru respectiv, cu unanimitate, prelungirea termenului iniţial de doi ani.
  6. Marea Britanie nu participă la dezbaterea şi la adoptarea deciziilor Consiliului European şi ale Consiliului Uniunii Europene în procesul de retragere.

 

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri