Situație gravă în România. 12 morți din cauza gripei și 352 de cazuri confirmate

Alți trei români  şi-au pierdut viaţa din cauza gripei, în ultima săptămână, și  prin urmare numărul victimelor din acest an a ajuns la 12, o cifră alarmantă având în vedere că  în aceeaşi perioadă a sezonului trecut nu fusese înregistrat niciun deces a transmis astăzi Jurnalul Național, care citează datele oficiale puse la dispoziție de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

În acest moment  sunt 352 de cazuri de gripă confirmate de laboaratoarele de specialitate în România, majoritatea îmbolnăvirilor fiind provocate de virusul AH3N2, care se dovedeşte mai virulent decât cel care a provocat cele mai multe decese în sezonul trecut, şi anume virusul AH1N1, cel care se face vinovat de gripa  din 2009. Medicii avertizează că gripa este o boală gravă şi nu trebuie privită ca pe o simplă răceală, deoarece poate fi letală chiar şi pentru cei care nu suferă de alte afecţiuni.

Ultimul raport al Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică arată că încă trei persoane au murit din cauza gripei în perioada 16-22 ianuarie. Astfel că numărul total de decese la cazuri confirmate cu virus gripal este 12 (8 femei şi 4 bărbaţi), din care 11 cu tipul AH3N2 şi unul cu tipul A nesubtipat. INSP precizează că niciuna dintre persoanele decedate nu fusese vaccinată, iar 11 dintre cei care şi-au pierdut viaţa sufereau şi de alte boli. 

La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 82.446, cu 4,4% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (78.945). De asemenea, au fost confirmate în laborator 352 cazuri de gripă, din care 295 cazuri tip AH3N2, 52 de cazuri tip A nesubtipate şi cinci cazuri tip B.

Specialiştii în sănătate publică susțin că, pe lângă numărul de cazuri mult mai mare, în acest sezon ne confruntăm cu o tulpină de virus gripal mult mai agresivă (AH3N2), care ar putea provoca forme mult mai severe ale acestei boli. 

Prin urmare, le recomandă celor care contactează virusul, ca din momentul confirmării gripei, să rămână acasă. Pe de o parte, pentru că se vor vindeca mai repede, iar pe de altă parte pentru a nu  transmite boala colegilor de serviciu şi  altor persoane cu care vin în contact, inclusiv în mijloacele de transport în comun.

 

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri