Spirescu – Românul invadator : ”Englezoaicele sunt atât de zgomotoase şi de beţive încât abia aştept să întorc acasă, în România”

Victor Spirescu, un tânăr român care devenea o mică vedetă în urmă cu exact un an, fiind singurul care se prezenta la începutul lui 2014 în Marea Britanie, pentru a căuta un loc de muncă, odată ridicate restricţiile de pe piaţa muncii, revine în atenţia presei din Regat, cu o serie de interviuri „aniversare”. Unul dintre aceste interviuri a fost acordat tabloidului The Daily Mail, cel care a fost portavocea dezbaterii anti-români şi bulgari.

 

În urmă cu un an, Gândul şi jurnalistul britanic Jon Danzig au demontat un articol fals din acest ziar, cu privire la „invazia” iminentă de muncitori români şi bulgari. Aşa a început o lungă luptă împotriva clişeelor şi stereotipurilor promovate de acest ziar extrem de influent cu privire la oamenii din ţara noastră şi la vecinii de la sud de Dunăre. Am câştigat simbolic această luptă abia şapte luni mai târziu, când organismul de autoreglementare a presei britanice ne dădea dreptate şi spunea că ziarul a încălcat codul editorilor publicând acel articol incorect. Astăzi, remarcăm o schimbare notabilă de tonalitate din partea Daily Mail în cadrul unui alt articol despre muncitorii români, în care ziarul recunoaşte pentru prima dată că Spirescu a fost singurul român venit la muncă în Londra la începutul lui 2014.

Din păcate, însă, materialul nu ne dă prea multe motive de mândrie, deoarece Spirescu s-a întrecut în a le oferi jurnaliştilor englezi „mostre” de înţelepciune patriarhală românească, spunând, de exemplu, că unul dintre motivele pentru care nu îi plac britanicele este că ele sunt egale cu bărbaţii din ţara lor. La fel cum, cu alte ocazii, tabloidele britanice recurgeau la clişee pentru a ne critica pe noi, şi Spirescu le critică pe englezoaice pentru că ar fi, la unison, beţive şi gălăgioase.

Pe parcursul lui 2013, publicaţia britanică Daily Mail avertiza că românii şi bulgarii vor invada Regatulul odată cu ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii, la 1 ianuarie 2014. După un an de zile de campanie împotriva României şi a romilor, britanicii au fost invadaţi de un singur român: Victor Spirescu, realitate recunscută în premieră de acelaşi tabloid, ce publică acum un interviu „care deschide ochii”, în care îl pune pe acesta într-o lumină mult mai favorabilă. Nu acelaşi lucru îl face şi Spirescu, însă, care are un discurs plin de stereotipuri despre locuitorii din ţara gazdă şi, mai mult decât atât, critică egalitatea dintre femei şi bărbaţi cu care s-a confruntat în Marea Britanie.

”Englezoaicele sunt atât de zgomotoase şi de beţive încât abia aştept să întorc acasă, în România”,asta deşi câştigă 60.000 de lire sterline (76.000 de euro). Aşa începe interviul Daily Mail, un articol în care aminteşte de situaţia de anul trecut, când Victor Spirescu a fost singurul român care a trecut graniţa către Regat.

”Mă sperie fetele britanice. Îmi este dor de cultura din România, de tradiţii. Nu mă înţelegeţi greşit, fetele britanice sunt frumoase – au gene bune. Dar se comportă foarte diferit de fetele din România”, povesteşte el, în interviul pentru Daily Mail. După care adaugă: „Ele (femeile britanice, n.red.) sunt, ştiţi voi, egale cu bărbaţii şi nu ştiu ce să cred despre asta. Eu am nevoie de o fată care să îmi gătească şi să îmi spele hainele, dar deocamdată trebuie să mă descurc singur. Cultura este o problemă”, continuă românul, care, amintim, a fost condamnat cu suspendare în 2011 pentru că şi-a agresat fosta iubită.

citește mai mult pe daily mail

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri