Statul român oferă 2.500 de euro lucrătorilor din diaspora care se întorc acasă.Există două condiții

Statul român a inițiat un program de sprijin financiar pentru românii din diaspora care decid să se întoarcă și să lucreze în România, conform anunțului făcut de Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii.

Acest program, gestionat de Agenția Națională de Ocupare și Formare Profesională (ANOFM), este finanțat din fonduri europene și oferă o primă generoasă celor care se întorc în țară. Conform lui Vasilcoiu, fiecare român care a locuit cel puțin 36 de luni consecutive în oricare țară europeană și decide să revină în România primește suma de 2500 de euro, care este eliberată în două tranșe.

Prima tranșă este acordată atunci când persoana se întoarce în România și se angajează, iar a doua tranșă este acordată dacă aceasta lucrează cel puțin 12 luni în țară. ANOFM oferă, de asemenea, servicii de consiliere pentru a ajuta acești români să găsească locuri de muncă sau să își deschidă propriile afaceri în țară.

Pentru a beneficia de acest program, trebuie să demonstrezi că ai petrecut 36 de luni consecutive într-o țară europeană și să depui o cerere la Agenția Județeană de Ocupare și Formare Profesională în termen de 30 de zile de la întoarcerea în România. Programul este unul dintre eforturile guvernului de a încuraja românii din diaspora să revină și să contribuie la dezvoltarea economică a țării.

„Ce facem concret pentru a aduce românii acasă? Ministerul Muncii, prin Agenția Națională de Ocupare și Formare Profesională, are un program finanțat din fonduri europene care prevede că fiecare român, care a locuit cel puțin 36 de luni consecutiv în orice țară europeană și dorește să revină acasă, primește suma de 2500 euro, bani livrabili în două tranșe.

Prima tranșă o primește atunci când vine în România și se angajează, iar a doua tranșă o primește dacă lucrează cel puțin 12 luni în țara noastră. Pe lângă bani, ANOFM oferă și consiliere în vederea găsirii unui loc de muncă, dar și în vederea deschiderii unei afaceri dacă un cetățean român este interesat de acest lucru”, a mai zis Cristian Vasilcoiu.

„În 30 de zile de la revenirea în țară, cetățeanul poate merge la Agenția Județeană de Ocupare și Formare Profesională și poate depune o cerere în sensul că trebuie să fii interesat că vrei să te angajezi. De asemenea, trebuie să faci dovada că ai locuit 36 de luni, consecutiv, în orice țară europeană”, a adăugat Cristian Vasilcoiu.

Secretarul de stat a amintit și faptul că salariile medicilor au crescut tocmai pentru a încerca să oprească exodul lor.

„Creșterea salariilor a dus la frânarea plecării medicilor în afara țării. La un moment dat, era un exod al medicilor”, a mai spus Cristian Vasilcoiu.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri