Statul român reînvie securitatea. Îi obligă pe românii din străinătate să spună unde locuiesc și nu numai

Românii care muncesc în afara țării vor fi nevoiți să completeze un chestionar, în care să declare la ANAF schimbarea rezidenței fiscale, a relatat Agerpres.

În caz contrar, riscă să plătească amenzi între 50 și 100 de lei, dar și taxe și impozite, în ambele țări, potrivit unei ordonanțe publicate recent.

Astfel, cei care se mută în străinătate pentru o perioada mai mare de șase luni, sunt obligați să declare acest lucru cu 30 de zile înainte de a pleca. Procedura este simplă, spun autoritățile. Dar dacă ne uitam la datele pe care trebuie să le completeze nu doar că nu este simplă dar acest forular pare să reînvie metehnele vechii securități.

Fiecare român care pleacă în străinătate va fi obligat să precizeze care este angajatorul său, adresa angajatorului și să atașeze contractul de muncă încheiat cu angajatorul din străinătate. Românii trebuie să completeze nr de telefon pe care îl vor folosi în străinătate, e-mailul dar și adresa la care vor locui.

Practic statul român vrea să știe totul despre românii care pleacă în străinătate pentru mai mult de șase luni. Telefonul, mailul și adresa unde pot fi găsiți.




Necompletarea acestui formular ar putea genera dificultăți în ceea ce privește stabilirea modalității de impozitare a persoanelor fizice române. Astfel, dacă nu s-ar depune acest formular, cetățenii români ar putea fi impozitați atât în România, cât și în altă țară în care își desfășoară activitatea.

Menționăm că acest formular va putea fi depus și online.

Vezi mai jos cum arată chestionarul:

Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România

Într-un comunicat de presă remis Agerpres, Ministerul Finanțelor publice a precizat:

“Formulare similare sunt utilizate atât în statele membre ale Uniunii Europene, cât și în țările din afara Uniunii Europene. Astfel, acest formular este utilizat și în derularea schimbului de informații între autoritățile fiscale române și cele străine.

Informațiile din acest chestionar fac posibilă, de asemenea, aplicarea principiilor internaționale pentru evitarea dublei impuneri a veniturilor obținute atât în România cât și în străinătate.

Necompletarea acestui formular ar putea genera dificultăți în ceea ce privește stabilirea modalității de impozitare a persoanelor fizice române. Astfel, dacă nu s-ar depune acest formular, cetățenii români ar putea fi impozitați atât în România, cât și în altă țară în care își desfășoară activitatea.”

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri