Stenograme HALUCINANTE! BARONUL BÂGIU CRISTINEL PRIMEA ȘPAGA ÎN STICLE DE whisky

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Buzău, Cristinel Bîgiu, şi finul lui, Florin Colgiu, acuzaţi de luare de mită şi respectiv complicitate la luare de mită au fost arestaţi, duminică, de magistraţii Tribunalului Bucureşti.

Cristinel Bîgiu este acuzat că ar fi cerut şi primit sume de bani pentru a atribui contracte pe bani publici unor firme, în timp ce finul său este acuzat că ar fi primit o parte din bani pentru şeful CJ Buzău.
Cristinel Bîgiu a fost ridicat sâmbătă de procurorii DNA de la locuinţa sa, după ce a fost prins în flagrant luând mită în parcarea din faţa blocului în care locuieşte.

 

Mita pentru preşedintele Consiliului Judeţean Buzău a fost primită de consilierul judeţean Ionuţ Piţigoi într-o cutie de whisky în care se afla suma de 50.000 lei, iar ulterior acesta s-a întâlnit cu Cristinel Bîgiu, se arată în referatul DNA privind propunerea de arestare preventivă a şefului CJ.

“Astfel, la aceeaşi dată (n.r. – 6 decembrie), în jurul orei 13,30, suspectul Piţigoi Ionuţ, având asupra sa cutia de whisky în care se afla, de această dată, suma de 50 mii lei, s-a întâlnit cu inculpatul Bîgiu Cristinel, la adresa situată în municipiul Buzău, strada Caraiman (…), prilej cu care l-a informat pe preşedintele Consiliului Judeţean cu privire la faptul că a primit de la Dragoş Cojocea suma de 50 mii lei şi l-a întrebat cu privire la destinaţia acestor sume. Cristinel Bîgiu i-a transmis suspectului Piţigoi să păstreze banii la el, să-i dea finului său, inculpatului Florin Colgiu, suma de 6.000 lei, să-şi oprească, pentru propriile nevoi, suma de 5.000 lei, iar restul banilor să-i ţină asupra sa până când Bîgiu o să dispună cu privire la destinaţia sumei de bani rămase”, se precizează în documentul citat de Agerpres.

Relevant în acest sens este dialogul ambiental purtat între Piţigoi şi Bîgiu, înregistrat în baza mandatului de supraveghere tehnică emis de Curtea de Apel Bucureşti:

Piţigoi: Mi-am uitat geaca ieri. Aseară, asta maron!
Bîgiu: Asta!
Piţigoi: M-am întâlnit şi cu Dragoş Cojocea mai devreme şi mi-a dat ci… Cum? Cinci!
Bîgiu: Hai!
Piţigoi: Gata, am fugit.
Bîgiu: A pronunţat vreun nume, ceva?
Piţigoi: Nu, mi-a zis doar că îmi dă cadou de… aşa şi aşa. Mi-a zis că… Nu, a zis că pentru şefu’ nostru.
Bîgiu: Vezi că există… vezi, nu scoate un cuvânt.
Piţigoi: Nu ştiu! Nu ştiu, m-am întâlnit cu el mai devreme.
Bîgiu: Cum a dat?
Piţigoi: Într-o sticlă de whisky.
Bîgiu: A, şi a pronunţat el cinci sau d-ale lui.
Piţigoi: Nu, a, ba da! Eu nu i-am numărat, mi-a zis că sunt cincizeci de mii.
Bîgiu: Nu număratul. În ce context?
Piţigoi: Îm?
Bîgiu: În ce context?
Piţigoi: Niciun context, nu.
Bîgiu: A, da’ a spus cincizeci sau nu ştiu ce?
Piţigoi: Da, da, da!
Bîgiu: Putea să fie ceva grav?
Piţigoi: Sper că nu, adică, nu cred.
Bîgiu: Eu d-asta ţi-am zis să….
Piţigoi: Cred că nu. (…)”.

O parte din suma de 50.000 de lei primită ca mită de preşedintele CJ Buzău, Cristinel Bîgiu, a ajuns la finul acestuia, Florin Colgiu, care deţinea funcţia de preşedinte al TNL Buzău, se arată în referatul DNA privind propunerea de arestare preventivă.

Colgiu a primit suma de 6.500 de lei într-o parcare din municipiul Buzău de la Ionuţ Robert Piţigoi, care are calitatea de suspect în dosar, discuţia dintre cei doi fiind interceptată de anchetatori.

Ionuţ Robert Piţigoi: Vino încoace! Vino mă, încoa’! Uite, mă, că mi-a dat, am… m-am întâlnit cu boul ăla de Cojocea…
Florin Mădălin Colgiu: Cum?
Ionuţ Robert Piţigoi: Şi după aia cu naşi-tu şi…
Florin Mădălin Colgiu: Cum?
Ionuţ Robert Piţigoi: Şi după aia cu naşi-tu, mă. Şi mi-a zis să-ţi dau naşi-tu ceva.
Florin Mădălin Colgiu: Ce să fac eu? A, ce…
Ionuţ Robert Piţigoi: Tre’ să plăteşti ceva, nu ştiu ce.
Florin Mădălin Colgiu: În rest, tu ce faci?
Ionuţ Robert Piţigoi: Mi-a zis să-i ţin eu. Cât vin şase mii, mă?
Florin Mădălin Colgiu: Şase mii cinci sute.
(În continuare, Piţigoi numără mai multe bancnote)
Ionuţ Robert Piţigoi: Doi, trei, patru, cinci, zece! Unu, doi, trei, patru, cinci… douăzeci.
Florin Mădălin Colgiu: Numără treizeci. Treiş’două, treiş’trei şi-ţi dau eu zece”.

Preşedintele TNL Buzău, Florin Colgiu, reţinut de procurorii DNA pentru complicitate la luare de mită, în formă continuată, a fost suspendat din partid, până la clarificarea problemelor cu justiţia, potrivit deciziei Biroului Politic Judeţean al PNL Buzău.

Bîgiu era preocupat să ascundă urmele infracţiunilor săvârşite, sugerându-i unui complice să simuleze, într-o discuţie cu mituitorul, că banii în cauză ar fi reprezentat de fapt un împrumut, se arată în referatul DNA privind propunerea de arestare preventivă.

Intenţiile lui Bîgiu reies din interceptarea unei discuţii pe care acesta a purtat-o cu Ionuţ Robert Piţigoi, care are calitatea de suspect în dosar.

Ionuţ Robert Piţigoi: Cum fac cu…?
Marian Cristinel Bîgiu: Sună-l pe AL..
Ionuţ Robert Piţigoi: Da.
Marian Cristinel Bîgiu: Te intâlneşti cu el şi îi spui: ‘Bă, a venit unu şi i-am zis că: ‘Eu n-am nevoie de ei’…, da?
Ionuţ Robert Piţigoi: Da!
Marian Cristinel Bîgiu: Şi îi spui că: ‘Bă, ăştia mulţumesc că mi i-ai dat în… Bă, când mai ai nevoie…’ Da?
Ionuţ Robert Piţigoi: Da.
Marian Cristinel Bîgiu: Hai, ca să… Înţelegi ce vreau să…?
Ionuţ Robert Piţigoi: În regulă”.

Din aceeaşi interceptare mai reiese că cei doi erau îngrijoraţi de faptul că ar putea fi vizaţi de o anchetă.

Marian Cristinel Bîgiu: Hai! şi mai zi-mi şi mie… Hai, că nu închide în două minute, ce mai zicea ăla?
Ionuţ Robert Piţigoi: Nimic, am stat de vorbă de Revelion, de astea…
Marian Cristinel Bîgiu: L-ai mai întrebat ceva? L-ai întrebat? Că ce?
Ionuţ Robert Piţigoi: Mă duc să…
Marian Cristinel Bîgiu: Da’ nu înţeleg ce zici! De ce zici….?
Ionuţ Robert Piţigoi: E periculos acum cu toate nebuniile astea la televizor…
Marian Cristinel Bîgiu: Şi n-ai, n-ai discutat? Nu ţi-a făcut vreun semn dacă e vreo problemă ceva? Sau nu e?
Ionuţ Robert Piţigoi: Nu! Nu mi-a făcut… n-am vorbit, am vorbit că (…)… De ieri îl tot sun, l-am sunat şi-n dimineaţa asta că ‘Te anunţ!’ că ‘Te anunţ!’ că ‘Te anunţ!’, nu m-a sunat! Nimic interesant!
Marian Cristinel Bîgiu: Tu spui că …[neinteligibil]…
Ionuţ Robert Piţigoi: Nu, serios! Serios! Vă spuneam dacă era!
Marian Cristinel Bîgiu: Atunci ai grijă ce vorbeşti. Mă, şi noi când spuneam cincizeci de mii, ei… deci nu… Ai grijă ce…”.

Surse citate de B1 TV spun că în dosarul lui Cristinel Bîgiu este învinut şi un fost consilier din Călăraşi. Este vorba despre Gabriela Bădică, fost consilier PSD în Consiliul Judeţean Călăraşi, la care ar fi ajuns o parte din bani. Bădică este în prezent director executiv al Fundaţiei Şcoala Română de Afaceri a Camerelor de Comerţ şi Industrie, filiala Călăraşi.

Contactată de Mediafax, Bădică a spus că a avut ”relaţii contractuale” cu Consiliul Judeţean Buzău.

”Vă rog să nu mă întrebaţi (firma cu care CJ Buzău a încheiat contractele). Şi dacă ar fi să fiu inculpată în dosar, oricum nu aş face declaraţii pentru că ancheta e în desfăşurare. Am avut relaţii contractuale cu Consiliul Judeţean Buzău, am făcut cursuri pentru Consiliul Judeţean Buzău, prin Fundaţia Şcoala Română de Afaceri, am făcut proiecte pentru CJ Buzău, nu mă întrebaţi prin ce firmă, că nu are rost să vă spun acum”, a afirmat Gabriela Bădică, consilier judeţean PSD la Călăraşi în mandatul 2008-2012.

Alte dezvăluiri din dosarul lui Cristinel Bîgiu arată că preşedintele CJ Buzău apela la vrăjitoare, care i-ar fi prezis că va fi ridicat de DNA. De altfel, se pare că Bîgiu ar fi instalat aparatură de bruiaj în sediul instituţiei.

Cristinel Bîgiu şi Florin Colgiu vor fi prezentați duminică la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În dosar se efectuează acte de urmărire penala și față de alte persoane. Întreaga anchetă este organizată de DNA-Central. După percheziţii, Bîgiu a fost adus  într-o dubă la sediul central al DNA din București.

“În perioada decembrie 2013—decembrie 2014, inculpatul Bîgiu i-a solicitat unuia dintre directorii din cadrul instituției să facă demersuri pentru declanșarea procedurilor de achiziție directă (prin modificarea proiectului inițial în cuantum de 400 mii lei, legat de întocmirea Strategiei de dezvoltare durabilă a județului Buzău pentru perioada 2014-2020 și împărțirea acestuia în trei componente, astfel încât să fie evitată procedura de licitație publică), să identifice firme dispuse să semneze, în mod formal, aceste proiecte și sa întocmească efectiv proiectele. Urma ca după întocmirea acestor proiecte și aprobarea plăților de către Bîgiu, directorul respectiv să remită, sub forma de mită, președintelui CJ, jumătate din suma plătită din bani publici, respectiv 200 mii lei. Banii respectivi directorul urma să-i recupereze de la firmele care figurau, în mod fals, ca executanții celor trei proiecte”, se arată într-un comunicat al DNA postat pe site-ul instituției.

În acest sens, în jurul datei de 20 decembrie 2013, directorul respectiv i-a remis lui Cristinel Bîgiu, prin intermediul finului acestuia, aproximativ 70 mii lei, sub formă de mită, reprezentând jumătate din contravaloarea unei facturi în cuantum de 130 mii lei + TVA, sumă ce fusese virată unei firme identificate de acesta, căreia i se atribuise anterior, în mod direct, contractul pentru prima componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă și anume principalele direcții de dezvoltare și analiza S.W.O.T.

“Directorul, la rândul său, primise suma menționată de la reprezentantul legal al firmei. Ulterior, în august 2014, Bîgiu l-a însărcinat pe același director să demareze procedurile de atribuire directă, în aceleași condiții, pentru cea de-a doua componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă, fiind declarată câștigătoare aceeași firmă. Urma ca lui Bîgiu să-i fie remisă, ulterior, cu titlu de mită, jumătate din valoarea contractului, respectiv 50 mii lei. La 4 decembrie 2014, Bîgiu i-a solicitat, în mod expres, aceluiași director, să-i remită până cel mai târziu la 8 decembrie 2014, suma convenită de 50 mii lei, indicându-i ca intermediar o persoana de încredere a acestuia”, au reținut procurorii.

“Tot la 6 decembrie, intermediarul i-a și remis acestuia, în parcarea din fața blocului unde își are domiciliul Bîgiu, suma de 50 mii lei, comunicându-i că banii i-au fost dați de către director. Cristinel Bîgiu i-a indicat intermediarului modul în care urmau a fi distribuiți, respectiv păstrați banii, solicitându-i ca suma de 6.500 lei să fie remisă finului acestuia, Florin Colgiu, iar restul sumei de 43.500 lei să fie păstrată, la dispoziția lui Bîgiu, de către intermediar. În aceeași zi, intermediarul i-a remis 6.500 lei lui Colgiu care cunoștea că suma respectivă fusese primită cu titlu de mită de către Bîgiu, de la directorul respectiv”, se mai spune în comunicatul DNA.

Lua șpaga prin intermediul finului 

Surse judiciare, citate de Mediafax, afirmă că procurorii DNA au emis pe numele lui Florin Colgiu ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore, acesta fiind dus, sâmbătă noapte, în arestul Poliţiei Capitalei. Florin Colgiu, care este şi finul preşedintelui Consiliului Judeţean Buzău, va fi dus în instanţă, duminică, cu propunerea de arestare preventivă. Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA l-au prins în flagrant pe Băgiu când primea o mită de 50.000 de euro.

Dus cu duba la DNA

Şeful Consiliului Judeţean Buzău, Cristinel Bîgiu, a ajuns la sediul DNA central, în jurul orei 18.30 unde s-a prezentat şi Florin Colgiu, liderul TNL Buzău, care ar fi fost intermediarul banilor. Întrebat de jurnalişti dacă a primit mită, aşa cum este suspectat de procurorii anticorupţie, Bîgiu a răspuns: ”Bani, despre ce bani vorbiţi? Nu am luat niciun ban”.

De asemenea, continuă şi percheziţiile la sediul Consiliului Judeţean Buzău, în prezenţa secretarului instituţiei, Laurenţiu Gavrilă, şi a mai multor angajaţi care au fost chemaţi de acasă. Surse din administraţia judeţeană spun că anchetatorii au solicitat hotărârile adoptate de Consiliul Judeţean Buzău de la preluarea mandatului de către Cristinel Bîgiu, transmiteMediafax.

La primele ore ale zilei, Bîgiu le-a urat prietenilor, pe Facebook: “Aveți ghetuțele pregătite? Moș Nicolae este pe drum. Să ne aducă sănătate și liniște, tuturor!”. Însoţit de procurori, şeful CJ Buzău a ieşit din locuinţa sa neîncătuşat şi a declarat presei că este nevinovat. A fost transportat cu duba la Bucureşti şi va fi audiat la DNA.

 

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri