Un miliard de euro în patru ani. DE CINE A FOST JEFUITĂ ROMÂNIA!

În patru ani, între 2007 şi 2011, Autoritatea pentru Restituirea Proprietăţilor a aprobat despăgubiri de aproape un miliard de euro în toată ţara. În tot acest timp, titlurile de despăgubire au fost acordate unor oameni de afaceri care nu erau moştenitori ai terenurilor revendicate.

Acum, Guvernul şi ANRP lucrează la un proiect pentru soluţionarea dosarelor pentru despăgubiri. Este unul controversat, iar sumele primite de beneficiari vor varia în funcţie de un punctaj bine stabilit.

Unul dintre oamenii de afaceri care au încasat bani de la ANRP este Horia Şchiopu. Conform documentelor, el a cumpărat drepturi de cesiune cu un milion şi jumatate de dolari și a câştigat peste 100 de milioane de euro. Horia Şchiopu are afaceri în domeniul prelucrarării cuprului, în construcţii, foraj şi în industria apei minerale.

Mihai Rotaru, cu afaceri în domeniile energiei, imobiliarelor şi agriculturii, a investit sub un milion de euro şi a câştigat aproape 25 de milioane.

Aceeaşi reţetă a folosit-o şi Marius Barbu. Om de afaceri în Cluj-Napoca, acesta a investit şi a făcut profit din afaceri cu imobiliare. Este în top trei al câştigătorilor. A cumpărat drepturi litigioase cu mai puţin de 500 de mii de euro, dar a câştigat, după ce dosarul a fost aprobat de ANRP, peste 20 de milioane.

Autorităţile au decis să schimbe legea, după ce au constatat unele nereguli în anul 2012. Concret, zeci de mii de dosare erau în aşteptare, iar câteva sute, ale celor care cumpărau drepturi litigioase şi aveau şi unele relaţii politice, erau soluţionate.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri